12

Landet rundt… næsten

Jeg var kløgtig denne morgen. Jeg tog højde for årstiden og tog hjemmefra i god tid. Det skulle vise sig at være forstandigt, for det er ikke så få traktorer jeg har mødt i dag. Frem kom jeg nu og det endda i så god tid, at der var et øjeblik til en lille, hurtig rundtur i kvarteret.

Jeg var taget til en af Danmarks smukkeste pletter, Mors…

Kontoret

Nykøbing Mors og Jernstøberiet hænger uløseligt sammen. I 1853 startede en driftig ung mand ved navn N.A. Christensen et lille jernstøberi i byen. Det skulle snart vise sig, at han havde mere end almindelig tæft for både gode idéer og gode forretninger, så jernstøberiet endte med at ernære en stor del af byen og omegn.

I 1911 tegnede Niels C. Rasmussen Kommuneovnen, som siden produceredes i temmelig stort antal til stat og kommuner over hele Danmark og så var jernstøberiets fremtid pludselig sikret. Siden er der løbet mere jern i forme end der er vand i Limfjorden og jeg kender adskillige, som i dag har en Morsø ovn. Jeg har selv haft både en omtrent antik af slagsen og en pejseindsats fra støberiet ved Limfjorden.

Støberiet

I dag ligger de oprindelige bygninger stadig midt i byen. Det er ikke længere her ovnene fremstilles, men bygningerne er renoveret og huser bl.a. byens bibliotek. De er meget smukke og der er stemningsfyldt omkring de gamle mastodonter.

Lige overfor Jernstøberiet ligger den gamle kommuneadministration. Den er akkurat lige så smuk.

Administrationsbygning

Den huser fortsat dele af kommunens tilbud til borgerne. Den er smukt vedligeholdt. Denne morgen var der nærmest affolket og jeg undrede mig en smule, da jeg ankom. Det er sjældent jeg ankommer til en by, hvor jeg skal spejde langt efter dens indbyggere i centrum af byen, men sådan er det i Nykøbing Mors. Her spilder man ikke tiden, men arbejder.

Kæmnerkontoret

Overalt omkring bygningen står de smukke, gamle lamper fortsat. Jeg tænker, at de måske er fremstillet på støberiet lige overfor, men det er de rene gætterier.

Jeg står lige foran kæmnerkontoret. Der er ingen tvivl, for der skiltes med det…

Kæmnerkontoret

Kæmner er en gammel stillingsbetegnelse for den daglige leder af en kommunes administration. Det er vel omtrent det samme, som vores kommunaldirektører i dag, men dengang var der ærlig talt ikke meget at administrere, så kæmneren kunne sagtens være alene om pladsen. Der har været tæt kontakt til borgeren dengang.

Nykøbing Mors rummer mange flere smukke hjørner, men i dag nøjedes jeg med dette ene, inden jeg tog turen ud omkring Højriis Slot, over broen til fastlandet og indenom Glyngøre og Pinen, bare fordi jeg kunne.

Siden skulle det vise sig, at jeg var omtrent i baghaven af Anitas anbefaling, så selvfølgelig gad jeg godt lige køre det kvarter, for et smut indenom Bolig Outlet.

Bolig Outlet

Jeg kørte nu næsten tomhændet derfra igen, men skidt med det, for turen til Struer, som omtrent er verdens ende, var smuk langs Limfjorden og de gule rapsmarker.

Det første man møder, når man kommer ind i byen er forøvrigt et skilt, som viser hvilken vej man skal tage, for at komme til B&O. Jeg gætter på, at størstedelen af byens udefrakommende når indenfor bygrænsen, fordi de har et ærinde derude.

Sidste gang jeg var i Struer, var som barn. Min onkel startede sin karriere netop hos B&O, så vi tog dagsrejsen ned for at besøge ham og familien. Jeg husker ikke meget fra den tur, men jeg husker en stor mark og et lille sportsfly, som vi fik lov til at få en tur i. Det var stort.

Efter Struer og Bolig Outlet gik turen hjemad igen. Turen kan synes endeløs for nogen, men jeg nyder at køre gennem landskaber så smukke, at man næsten mister pusten, så jeg hyggede mig og nok tager det i omegnen af små to timer, men de er godt brugt, når man dufter rapsmarker, får gult på nethinden konstant og i øvrigt hele tiden er omgivet af lykkeligt kvæg, som nyder at være på græs.

Lupiner

Vidste I forøvrigt, at lupinerne blomstrer derude? Jeg gjorde ikke, men jeg skal love for, at jeg fandt ud af det. Et sted stod så mange, at jeg snuppede en buket med hjem. De er utroligt smukke og pynter dejligt på et renskuret spisebord.

Nu drikker jeg kaffe og nyder, at jeg er hjemme igen og har taget hul på weekenden med sådan en skøn fredag. Uhm :-)

Du vil sikkert også kunne lide