17

Originalerne

Jeg har lige siddet et par timer i mors køkken. Det var hyggeligt. Som altid. Vi når vidt omkring. Som altid. Hun har det godt efter gårsdagens dramatiske timer, men det skal hun også have. Hun fortjener det.

Himmel og hav stod i ét, da jeg ville hjem igen. Sådan kan det gå, men så fik jeg lejlighed til at skimme hendes bogreol. Herinde stod Originalernes by af Gorm Henrik Rasmussen.

Aalborg har gennem tiden lagt ryg og plads til en stabil og forholdsvis omfangsrig gruppe originaler, ligesom de fleste andre byer har haft deres originaler. Min barndom var spækket med dem. Jeg husker dem fra gadebilledet. Vi børn drillede dem. De voksne passede på dem, som man passer på børn.

De gjorde ikke en kat fortræd og alle vidste det. Derfor fik de opmærksomhed og omsorg i det omfang, de kunne rumme det. Og plads. Plads til at være originale.

I dag ville de vel allesammen være en del af distriktspsykiatrien og måske er det godt nok, men der var poesi i et barndoms landskab, hvor originalerne trivedes og fik plads. Hvor mennesker havde tid og overskud til at rumme mennesker, som ikke nødvendigvis var som de fleste andre.

Min farfar kunne fortælle i timer om Jennerjahn. Han var tilsyneladende en af byens mest opfindsomme plattenslagere, som travede gaderne tynde med sin kuffert, hvor fra han solgte busplaner over nedlagte ruter og lodsedler, som havde været trukket én gang. “Helt rigtig i hovedet var han jo ikke…”, sluttede historierne altid med. Hvor har jeg dog grinet af de anekdoter.

Jennerjahn døde i 1965, så jeg husker ham ikke, men hans navn, det husker jeg, og han er en af originalerne, som er omtalt i bogen. Jeg glæder mig til at læse om ham, Blomster Henning, Professor Stærkstrøm og Reserve Jesus.

Sådan kan en søndag vel også bruges.

Du vil sikkert også kunne lide