12

Ude i min have…

Ude i min have er det blevet efterår. Luften emmer af muld og fugtig skovbund. Der er råt og ingen generende varme, men jeg elsker den luft, der følger med denne årstid. Jeg skal bare lige vænne mig til tanken om, at det er slut med sommersandalen.

Oskar elsker, når vi går ud i haven sidst på dagen. Han bruger lang tid på at fordybe sig i duftene, undersøger de sidst ankomne mosegrisetuer og nyder i det hele taget, at der er plads til at løbe rundt. Jeg nyder bare at spadsere lidt om hjørnerne og nærstudere staudebedet. Der er nok at studere…

Det er heldigvis ikke slut endnu med blomsterne dernede. Et hav af Dahlia breder sig i bunden af haven og jeg henter ind dagligt, fordi den første frost pludselig er her og så er det slut for i år.

Nogle af de Dahlia, som jeg købte hos Isabella tidligere i år, og først fik i jorden midt i juni, er lykkedes med at komme i blomst allerede dette år. Der er specielt én, som jeg glæder mig frygteligt til at se i fuld flor, for farven ser meget spændende ud.

Indtil det sker, er der altid de gamle Dahlia at nyde…

Jeg elsker de sarte, lyserøde af slagsen og denne her er en af mine yndlinge. Tæt og med en snert af både lyserød og lime står den i bedet og byder sig til.

Midt i bedet står mit Ingrid Marie. Det står helt fjollet midt i staudebedet, men sådan blev det, da vi en tidlig forårsdag skulle have skidtet i jorden i en fart. Nu skal det flyttes, men ikke før jeg har høstet, for det er ved at være æbletid.

Der er æbler nok til en æbletærte og så er der ingen vej udenom, den må bages en af de nærmeste dage, for den smager så englene falder til jorden og der er lige præcis tilstrækkeligt med Ingrid Marie, som er min foretrukne sort til den tærte.

I krydderurtebedet står planterne og tigger om at blive ribbet. Jeg skal have lavet myntegelé lige om et øjeblik og der er masser af urterne, som skal klippes ned og tages indenfor, hvor de skal have lov til at tørre, inden de kan anvendes til den mørke tids mange, gode vintergryder.

Jeg prøver også at tage de sødere kryddeurter indenfor og arrangere dem i bundter, som kan bruges til at brygge te på vinteren igennem. Der er solbærsalvie, ananassalvie, pebermynter og en stak andre gode urter, som vil smage godt både alene og som suplement i en almindelig teblanding.

Der er vist nok at gribe i. Jeg har vel tiden, tænker jeg og skynder mig indenfor, hvor vi skal have tændt for varmen om et øjeblik. I dag synes jeg, at efteråret er kommet for alvor.

Du vil sikkert også kunne lide