19

Hanstholm og Vigsø Bugt

Vi kørte nordpå, da vi endelig kom hjemmefra. Ikke langt, men gennem meget smukt land. Til sidst kørte vi gennem Hanstholm og endte ude ved Vigsø Bugt efter at være kørt gennem Hamborg.

Hold da fast, hvor der var koldt derude…

Sneen lå på stor arealer af stranden og der lå is langs vandet, men der var smukt og friskt, som bare pokker…

Vi skulle ud at se resterne af tyskernes invasionsfrygt, nemlig de mange bunkers langs stranden.

De ligner strandede hvaler, som de ligger der langs stranden og i havet. Et underligt, lidt trist monument over en tid for længe siden, men de minder om sommeren 1941, da Hanstholms borgere fik besked på, at de skulle rømme byen.

Det var nu ikke fordi der blev ledt efter skeletter, men vist mere spinkle håb om rav, der punkteredes efterhånden, som de nåede længere ud af stranden, da Heidi, Annemette og mor travede krumbøjede ud langs havet. De fandt hulsten. Det er næsten lige så godt.

Der ligger mange betonklumper derude. De ligger fordelt, så de ligner noget, en kæmpe kunne have drysset tilfældigt ud over stranden og nogle af dem, kan man klatre ind i. Selvfølgelig skulle det prøves og ikke i den mest tilgængelige…

Annemette forsøgte sig med billeder indenfor, men det lykkedes ikke. Hun var den eneste, som gad sætte liv og lemmer på spil, da der skulle kravles ind i bunkeren ovenfor. Den var kæmpestor, sagde hun. Jeg tror hende og havde slet ikke behov for at at konstatere det ved selvsyn.

Så hellere nærstudere sten, fiskerester og tang…

Efter at være blevet blæst grundigt igennem, kørte vi ind til Hanstholm. Annemette syntes, at vi skulle i Hanstholm Centret.

Lad mig sige det med det samme. Det er ikke stort. Da mor indledte med at stoppe os allesammen lige indenfor dørene med et “Skal vi så lige aftale et sted at mødes, hvis vi bliver væk for hinanden?”, var jeg helt flad af grin, men det var nu meget hyggeligt og der manglede ikke noget. Jeg fik endda købt hostestillende medicin og kæmpestore chokoladecookies, så jeg klager ikke. Ikke det mindste.

Du vil sikkert også kunne lide