21

Fremmedsprogstillæg?

Jeg startede dagen inde midt i et af byens brændpunkter. Måske ikke sådan i traditionel forstand, men i hvert fald er der altid gang i den inde i Reberbansgade. I dag var ingen undtagelse. Der var lastbiler, trafikkaos og højtråbende mænd i fede BMW’er. Der var to, som ikke kunne enes om posen med øl, en hund, som nær var blevet kørt flad under dækkene på en Mazda og så var der mig, som egentlig bare lige skulle indenfor på Nord, for at arbejde et par timer, inden jeg igen skulle videre ud i byen.

Ib Rene Cairo

Jeg synes, at man kan udfordres temmelig meget, når man kommer på vores sygehuse og skal tolke for sundhedspersonalet. Jeg vil nødig lyde som en sur, gammel prut, men hvor er jeg dog træt af, at jeg ikke forstår halvdelen af det, der bliver sagt, fordi lægen ikke er født i Danmark og tilsyneladende er blevet ansat til at arbejde indenfor vores sygehusvæsen, inden han/hun er tilstrækkeligt klædt på på den sproglige front.

Jeg tror, at der er test, som er med til at afgøre hvornår, de er klar til at indlede dialog med patienterne, men jeg tillader mig altså at tvivle på, om den er fyldestgørende, for det er sket mere end én gang, at sproget er så mangelfuldt, begrebsbegrænset eller med så ringe udtale, at jeg omtrent må opgive. Jeg er heldig, for jeg kan i embeds medfør tillade mig at spørge om og om igen (og det var jeg så nødt til i dag, men det afstedkom uheldigvis en sur læge), men jeg tvivler på, om jeg som privatperson ville finde det særligt underholdende, når jeg for tredje gang skulle bede lægen gentage.

Jeg nåede at tolke for to læger, som begge hører den ovenfor beskrevne kategori. Øv, hvor er det ærgerligt, for det er ikke deres medicinske kompetancer, jeg sætter spørgsmålstegn ved, men derimod deres sproglige. Den er afgørende for det stykke arbejde de skal udføre, for bliver de ikke forstået, får de ikke formidlet og det er en af deres fornemste opgaver.

Ib Rene Cairo

Da jeg var kommet gennem dagens første udfordringer, serverede de en skøn kaffe ovre på Ib Rene Cairo. Solen skinnede og i Reberbansgade er der som sagt nok at kigge på. Jeg havde et par timer at slå ihjel, inden jeg skulle være oppe i den anden ende af byen. Det er slet ikke svært.

Læsehesten

I Læsehesten er der brugt læsestof af enhver tænkelig art. Det er byens byttecentral og der er også film og spil, så der kan man sagtens få lidt tid til at gå inde.

Specialisterne

Lidt længere henne ad gaden ligger [mini] penny lane og Fru Ronne, som begge lokker med specialiteter, som kan få mundvandet til at løbe. Der er fristelser nok inde i begge butikker, men jeg passerede uden at træde indenfor i dag. Jeg skulle hen til Vesterbro og ned ad Bispensgade, for at komme hyggeligt og underholdende til den anden ende af centrum. Bispensgade er en af byens gågader, så der blev holdt et enkelt stop eller to, inden jeg ramte Boulevarden.

Sørme om ikke eftermiddagens opgave også var en læge. En ikke-dansk-født læge. Endnu en læge, som talte det mest gebrokne dansk, jeg længe har hørt… altså indtil det gik op for mig, at han ikke talte dansk, men derimod svensk med ufatteligt ringe talent. Så er det sagt. Og konen, som også syntes, at hun havde andel i patienten, talte konsekvent engelsk til mig og hver gang jeg svarede på dansk, insisterede hun på, at jeg skulle tale engelsk til hende. Det var et temmelig festligt menageri, som min kunde også kunne more sig kosteligt over.

Torvepause

Endelig kunne jeg slutte dagen med at trave ned til Mølleå, hvor jeg fandt en bænk i solen og hvilede et øjeblik, mens jeg fik de sidste bulletiner omkring Alphalfa, som nu ser ud til endelig at komme på plader i morgen. Sikke en lettelse…

Skipper Clements Gade

Den sidste udsigt blev til Skipper Clements Gade. Det er en af de hyggeligste og mest oversete gader i Aalborg, fordi der ikke rigtigt ligger nogle butikker. Det gør den ikke mindre charmerende i mine øjne, så jeg nød kigget, mens jeg samlede kræfter til turen hjem. Hjernekapaciteten var hastigt for nedadgående, for man bruger ekstra kræfter på at forstå, når man bliver udfordret, som jeg er blevet det hele dagen.

Heldigvis venter terrassen nu og i morgen tror jeg lige, at jeg skal spørge, om dagen har udløst fremmedsprogstillæg ;-)

Du vil sikkert også kunne lide