12

Bayeux Middelaldermarked

Bayeux i Normandiet blev besøgt mere end én gang. Faktisk var vi derinde tre gange. En køretur på 65 kilometer er ingenting at regne, når man allerede har kørt noget der ligner det tredobbelte for at nå frem.

I forbindelse med et af besøgene var vi så heldige at støde ind i det årlige Middelaldermarked, som vi allerede nogle dage inden havde set den spæde begyndelse til, da vi havde bemærket nogle stribede telte, men af gode grunde ikke vidste, hvorfor, hvornår eller hvad. Nu fik vi syn for sagen, for en god del af gader og stræder omkring den gamle domkirke var omdannet til markedsplads.

Middelaldermarked i Bayeux

Det var en festdag og selvfølgelig var alle de, som deltog aktivt i markedet, klædt ud i dragter, som understregede tidsrammen, men det var ikke kun de forretningsdrivende, som havde ulejliget sig med udklædning. Rigtigt mange af de handlende kom også i middelalderens klædedragter og det var bestemt med til at skabe en festlig stemning, som vi nød i fulde drag, mens vi trak ned gennem handelsgaderne.

Middelaldermarked i Bayeux

Munken her var skøn. En mobiltelefon var vist ikke en del af middelalderens udstyr, men bortset fra den og de moderne udseende sandaler, fungerede han altså ret godt, når han stod i sin bod og udbød sine varer.

Middelaldermarked i Bayeux

På plænen nede foran domkirken var der også et utal af boder, som solgte alskens sjove ting og sager. Det fine ved markedet var, at der var mange boder, men hver og én af dem solgte udelukkende produkter, som var forholdsvis tro mod tidsrammen, de var placeret i. Her var ingen plastik. Det hele var naturprodukter med middelaldertilsnit.

Middelaldermarked i Bayeux

På alle gadehjørner blev der solgt mad af både den ene og den anden slags. Man behøvede ikke forlade markedet sulten. Der var kød i alle afskygninger og en liflig duft af steg over kul allevegne. Det var så tænderne løb i vand og fordi det var Normandiet, var der selvfølgelig også et utal af boder, som falbød pandekager. Det sidste var Oline ikke ked af.

Middelaldermarked i Bayeux

Stemningen var fantastisk og vi var svært glade for, at vi var tilfældigt var dumpet lige ned i et fantastisk arrangement, som blev bakket op på imponerende vis af de lokale franskmænd. Vi var ikke mange turister på gader og stræder den dag, men vi var velkomne.

Vi så riddere, fattige tiggere, en enkelt nar og adskillige bedsteborgere på indkøb med kurve over armen og lyst til at spille med, når butiksejerne gik i gang med at diskutere priser og rose deres egne varer til skyerne.

Efter nogle timer, hvor vi havde købt hjemmelavede karameller, spist og drukket, iagttaget og nydt de mange kostumer, grinet og snakket og i det hele taget bare var mætte af den fantastiske stemning, gik turen op ad bakken til Place Saint-Patrice, hvor bilen stod og ventede. På vejen kom vi forbi et i dagens anledning udendørs bageriudsalg. Det fristede…

Brød fra Bayeux

I bilen hjem havde vi godt brød og oplevelser nok for én dag. Senere skulle vi selvfølgelig også indtage det helt traditionelle marked, men dette her blev nu alligevel turens bedste oplevelse på den front.

Du vil sikkert også kunne lide