43

Tre år

Alexander ligger på en smuk plet midt i Aalborg. En af de fineste faktisk.

I dag var Kenneth og jeg inde forbi, for at holde om og holde af, mens vi huskede.

I dag er det præcis tre år siden, Alexander døde. Hans hjerte slog sidste gang klokken et den eftermiddag. Jeg véd det, for det sidste slag faldt i min højre hånd, som hvilede på hans bryst helt tæt op af det hjerte, som ikke skulle mere. Det kom, da jeg troede, at det hele var slut og verden var til ende. Som en sidste, forsigtig hilsen. Det er sådan, jeg tænker på det, når jeg husker i dag.

Et smukt sidste sted

Tiden læger og heler, men jeg kommer aldrig overens. Jeg kommer aldrig nogensinde til at synes, at det var i orden. Jeg kommer aldrig nogensinde til at tænke på den 29. november, uden at føle dyb sorg og en snert af vrede over de livsbetingelser Alexander havde de sidste mange måneder af sit liv. Det gør ondt og det koster stadig mange tårer. Sådan bliver det formentlig ved med at være, men med tiden fylder heldigvis også alle de andre og lyse timer mere og mere.

Det er godt at være to til at huske. Også alt det sjove. Alt det gode og alle de mange tusinde dage med Alexander, som var fyldt med sjov, grin og livsglæde. Den konto er vi gode til at trække store veksler på i min familie. Det er vores vuggegave. Livsglæde, humor og evnen til at være til stede i nu’et er noget, som falder os naturligt, så der gik ikke mange øjeblikke, før Kenneth og jeg grinte godt og grundigt af de tyvagtige mennesker, som passerer blandt andet Alexanders grav. Derfor et plastik-gravlys, for lanternerne holder knapt en dag derinde.

Vidste I måske, at der er kvalitet og ikke-kvalitet indenfor gravlys? Vi havde vist købt for billigt denne gang, for Kenneth nåede at tænde lyset mindst fem gange, mens vi stod dér foran stenen med den fine kurv med jul i, som mor havde været inde med allerede i formiddags.

Lys i mørket

Da vi gik, valgte vi helt bevidst ikke at kigge tilbage. Hvis lyset var gået ud, ville vi synes, at vi var nødt til at gå tilbage og tænde det og vi havde vist begge en fornemmelse af, at det nok ville være tilfældet.

Kirkegården var for øvrigt velbesøgt. Sådan en første søndag i advent valfarter Folket™ til kirkegården og med sig har de det meste af en mellemstor plantages granbeholdning, for nu skal der jules igennem på gravstederne. Så pyntes der med granris, lanterner og levende lys, juletulipaner på spring og ind imellem røde bånd og den første julepynt. En hyggelig stemning var der derinde og måske det også gjorde, at det hele ikke blev helt så tungt, som jeg havde frygtet. Det var let at huske den Alexander, som grinende kunne drive sin mor til vanvid med sin aldrig svigtende glæde ved kærlige drillerier. Jeg kan stadig høre hans grin, mærke hans kys og huske hans lugt. Det er dejligt.

Efter turen på kirkegården havde jeg lovet, at der skulle bages vafler. Første søndag i advent skal der kærnemælksvafler til. Tykke, sprøde vafler med smag af kardemomme og vanille. Dejen improviserede jeg efter en tur i Irma efter kærnemælk. I køledisken lå for øvrigt også de lækreste, tykke entrecote, så nu ved vi da, hvad vi kan glæde os til lidt senere, for lige nu er vi vaffelmætte…

Adventsvafler

I hjørnet af køkkenet hænger Alexanders lyskæde. Den med alle de kulørte lyspærer, som Heidi købte inde i Istedgade hos en af de lokale og velassorterede butikker, der gør i den slags og som vakte sådan en jubel, at han insisterede på ophængning hver eneste år. I år er så ingen undtagelse. I hvert fald ikke i dag og sikke en fest… :-)

Du vil sikkert også kunne lide