16

Dernede i USA

Jeg er udstyret med et styk afkom, som er kræsen på en helt uforståelig måde. Ikke at hun skal forklare, for jeg har forlængst opgivet at forstå den logik, der ikke er, i forbindelse med det hun kan lide/ikke lide. Vi tager ikke hensyn. Der er dage, hvor vi gerne vil forkæle og stiller an med en af hendes yndlingsretter, men så er det også sagt, for resten af tiden må hun spise, hvad der er, eller undvære.

I går faldt hendes far over en portion nem morgenmad på bud på den lokale leverandørs hyldemetre. Målrettet det amerikanske marked er det jo, så det er udstyret med lange og omfangsrige angivelser af indhold, men den slags skræmmer ikke en uforklarligt ukritisk forbruger, når det kommer til produkter af denne type. Hun river bare låget af, beder om mælken og går i gang fra en ende af…

Hun synes det smager sådan, at det er til at spise. Det smager åbenbart meget sødt og det er alligevel uvant, for en ung dansk pige, som ellers har spist sin andel af søde, danske morgenmadsprodukter, men hun er ikke alene klar til meget sukker, hun er også klar til omtrent alt amerikansk.

Det irriterer mig, men det er i virkeligheden uretfærdigt at klandre hende for en amerikanisering, som er næsten umulig at undgå i det samfund, vi lever i. Jeg bør nok nærmere rose hende, for hendes evne til netop altid at forholde sig kritisk til det amerikanske samfund, som for et øjeblik siden, hvor hun var gået i gang med at causere over det amerikanske uddannelsessystem. Jeg lyttede med et halvt øre, fordi der er så mange ord, at der til sidst ikke er plads til flere på mine hylder og så begynder jeg at slå fra i små sekvenser. Jeg kom først ind i kampen igen, da jeg hørte hende sige “… og det handler måske om, at de ikke har råd til at sende deres unge mennesker på uddannelse dernede…”. “Stooooop”, råbte jeg så og spurgte “Øh, hvem taler vi om nu?”. “De amerikanere, som…”

Jeg opgav allerede mens jeg anholdt hendes forsøg på at sige “dernede” og ikke “derovre” om USA. Jeg véd nemlig godt, at de ligger på breddegradder, der ikke stemmer overens med “derovre”, men for pokker da, hvor er det dog irriterende at bo under tag med sådan en underlig fugl, som hellere vil have ret end forstås. Det kender jeg nemlig slet ikke til…

Du vil sikkert også kunne lide