18

Pirogpigen slår til…

Oline er i køkkenet. Hun er flittig, for hun elsker pirogger, så det kan nok være, at hun gider hjælpe med at lave mad…

Du får lige vores version af piroggen. De findes i utallige udformninger, men i vores tilfælde bages de i ovnen. Andre steder i verden bliver de kogt og den slags ser vi ikke på med milde øjne, men sådan er mennesker heldigvis forskellige ;-)

Pirogdej

3 dl mælk

100 g smør

– mælken varmes i en gryde og smørret smeltes heri. Når væsken er tempereret, smuldres 50 gram gær og opløses heri.

2 æg piskes i dejen og – nu tilføjes  en lille snas sukker & en knivspids salt

– til sidst tager du din foretrukne mel og laver en blød dej, som akkurat slipper.

Lad dejen hvile og hæve, mens du går i gang med fyldet til piroggerne, som i princippet kan være hvad som helst. I dag er det sprødstegte bacontern, løg, oksekød og masser af dejlige, lidt stærke krydderier toppet med groftrevet gulerod, groftrevet pastinak og frisk, umoden mango i tern. Afslutningsvis fik det et lille, behersket skvæt vand, blev saltet en smule og fik så lov til at passe sig selv, til væsken var kogt væk.

Fyldet placeres på piroggerne, som kantsmøres med sammenpisket æg, inden de lukkes, pensles på toppen med æg og sættes til side, til de er klar til at komme i ovnen. Nogle af vores pirogger fik revet ost i maven og siden på toppen, men kun nogen af dem, for Oline anser det for en forbrydelse på linje med afskaffelse af skolernes sommerferie.

Vi er så heldige, at vi har værktøjet til den slags udskejelser, men man kan sagtens klare sig med en skål til udstikning af piroggerne og en gaffel til at lukke dem med, så tøv ikke, hvis du er en af de stakler, som ikke har skabet fyldt med sjældent anvendt plastik ;-)

Piroggerne ryger i en rygende varm ovn (190 grader varmluft) og bager så i cirka 12-15 minutter afhængig af ovn og mængde.

PS – min allerbedste version af piroggerne er når vi har fået kartoffelcurry og resterne suppleres med en god creme fraiche og anvendes som fyld. Det kan anbefales. Varmt.

Du vil sikkert også kunne lide