5

IKB

IKB aka International Klein Blue.

I 1947 begyndte maleren Yves Klein at male monokromt, fordi han gennem denne proces havde en forestilling om, at han frigjorde sig fra enhver forventning om form og indhold. Han fortsatte gennem en årrække med disse farveekspressioner. Et tiår senere havde Klein udviklet og patenteret sit varemærke; IKB, den karakteristiske blå farve, som for øvrigt har Hex #002FA7, hvis du er vild med den.

Yves Klein malede, inden sin død i 1962, i omegnen af 200 monokrome malerier med IKB. Èt af dem hænger på Tate. Måske en dag, jeg kommer forbi.

Heidi skriver i kommentarsporet i indlægget nedenfor “Når du elsker blå, vil du sikkert NYDE at fordybe dig i Yves Kleins Blue og så se den gule firkant, som opstår på væggen ved siden af, når man kigger væk.” og hun har ret. Jeg ville nyde at fordybe mig i farverne, for jeg elsker farver og jeg elsker jo blå.

Den gule farve, som opstår på væggen, når man kigger væk, er komplementærfarven til blå. Hjernen kompenserer og brillerer og sender billeder af modsætningen op til oplevelsescentret, som taknemmeligt og grådigt rækker ud efter gult. Jeg kan lide forestillingen om den grådige hjerne, som vil oplevelser og skaber dem, når det passer den. Tak for det, siger jeg bare.

Du vil sikkert også kunne lide