17

Morgenduft

Jeg bor i en gammel have. Engang har den vel været en traditionel bondehave med stauder og sirlige bede. Siden har her været gartneri. Det sluttede, da den nye motorvej kom. Eksproprieret måtte Islev Jensen opgive. Siden overtog andre. Her har været hundepension siger nogen af de, som husker dengang, men oprindeligt har her været marker, landbrug og dyr.

Jeg sover i den gamle stald. To trin ned og så står vi midt i stalden. Her ligger vores soveværelse, mit kreative værksted og Kenneths elektronik-værksted. Ude bagved er der værksted og trappe op til verdens største loft, som er fyldt med ting, jeg har glemt.

Her på gården har boet familier, som skulle have udkomme af jorden, der nu er udstykket til små parceller, som omgiver Tjørnevang eller Krogen, som gården egentlig oprindelig kaldtes.

Gården er fra 1863. Dengang handlede det om overlevelse. Siden handlede det også lidt om, at man gerne ville have udenomsomgivelser, som gav glæde og gjorde stolt. Så blev her sirligt. Norman, som vi overtog efter, fortalte, at her havde været bede, stauder og en have, men han orkede ikke, så han omlagde det hele til græsplæne. Kun en lille samling frugttræer lod han stå. Det var det, vi overtog.

Jeg elsker stauder og blomster og bondehaver, så jeg var overbevist om, at det var præcis hvad der ventede omme på den anden side af den gård, jeg en solrig dag i juli 1994 holdt og kiggede ind på. Jeg glædede mig, men jeg blev klogere. Huset kunne blive en vidunderlig ramme om vores familieliv, men en have fik jeg ikke. Jeg fik i areal noget, som kunne minde om en mindre park, men der var stort set ikke én eneste blomst.

Siden har vi forvandlet haven. Vi har bygget terrasse, som giver det dejligste uderum. Vi har anlagt staudebed og vi har haft køkkenhave i en del år. Vi har sat vores præg på det hele.

Vi har også sat syrener allevegne. De belønner os nu. De blomstrer og at åbne køkkendøren og træde udenfor på trædækket sender duften af morgenfugtige syrener direkte ind i det sted i min mave, hvor glæden bor.

Det var præcis en morgen som denne, jeg forestillede mig, da vi gravede alle vores syrener ned. En morgen med overvældende skønhed og en duft, der bringer alle smukke og glade erindringer i spil. Jeg er et meget heldigt menneske.

Må din lørdag blive lilla og fuld af kærlighed :-)

Du vil sikkert også kunne lide