24

En gryderet med ukendte krydderier

Min farfar står som nummer to fra venstre. Stedet er formentlig egnen omkring Komdrup, Himmerland.

Der er intet mystisk eller eksotisk over min nærmeste fortid. Den forgrener sig bagud til Himmerlands muld og Bornholms granit og det endda en del generationer tilbage. Jeg er ikke den, der kan diske op med fantastiske historier om andel i eksotiske adelsdynastier, kongeslægter eller har flere berømtheder at byde på. Jeg har hårdtarbejdende småbønders blod og fremdrift i mine årer og det er slet ikke så ringe endda. Jeg får mad hver dag.

Mine bedsteforældre blev sendt ud at tjene, inden de var fyldt fem. Min farmor fortalte grusomme historier om træsko så hullede, at hun fik forfrysninger på tæerne, fordi husbond ikke ville se hende bruge af dyrenes halm til at fore dem. Min farfar kunne fortælle lignende historier om hårdt fysisk arbejde, for lidt mad og manglende omsorg og kærlighed allerede fra en meget tidlig alder. Det var ikke godt at være barn i småkårsfolkenes familier i tyverne.

Kenneth kommer af en anden slægt. En gren af den med anderledes tydelige spor i Danmarkshistorien. Et af dem er Clemens Weller, som blandt andet var kongefamilien og H. C. Andersens foretrukne portrætfotograf. Han er også Kenneths tipoldefar. Efter ham fulgte et farverigt mylder af mennesker, som på en eller anden måde har stukket ud og gjort anderledes.

På en anden side er der historien om den kok, der engang for mange år siden var ansat på Hotel d’Angleterre og var endt der via en båd, der lagde til ved Tolboden. Han afmønstrede og vinkede farvel til sit hjemland Thailand for i stedet at arbejde i Kongens København. Han forelskede sig og siden er hans blod løbet ned gennem generationer, som til gengæld for slægtskabet stadig kan præstere gylden hud og  øjne så mørke, at de næsten er sorte.

Oline? Hun er resultatet af en gryderet, hvis krydderier vi ikke allesammen kender, men jeg er svært tilfreds med, at alt det eksotiske og ikke-eksotiske er endt lige her i min turban. Tak for det.

Du vil sikkert også kunne lide