9

Lidt til ørerne

Jeg var så heldig at komme forbi adskillige gode tilbud i går. Jeg elsker ord. Bøger. Masser af dem. Jeg får aldrig nok og jeg er ved at indse det smarte i, at jeg på et øjeblik kan låne en e-bog, læse den og siden ikke er nødsaget til at finde plads til endnu en bog. Jeg har nemlig mange. Allevegne og i stabler. Alligevel kom fire bøger med hjem i går. Jeg kunne ikke passere dem, for jeg har lyst til at fordybe mig i dem alle.

Jeg ved allerede, hvilken en, jeg er nødt til at læse først. Jeg må have hul på De velvillige af Jonathan Littell. Jeg kender ikke forfatteren. Jeg har aldrig hørt om bogen, men jeg har, siden jeg som ganske ung læste Primo Levi, været dybt fascineret af det skisma han behandler; nemlig at være almindeligt, velfungerende, civiliseret og kulturelt dannet menneske og samtidig lade sig indrullere og opsluge af et rædselsregime og udføre grusomheder, som langt overgår de flestes forstand.

De velvillige skildrer anden verdenskrigs grusomheder gennem bødlens øjne. Det er sjældent. Jeg er spændt på forfatterens behandling af emnet. Jeg har læst ganske få linjer i bogen og sproget tegner lidt knudret, men godt. Jeg håber historien er det samme.

Min overbevisning er for øvrigt, at vi alle rummer både ofret og bødlen. Det er omstændighederne, der bestemmer, hvilken form vi antager. I ro tør vi være os. Det er godt. Faktisk bedst :-)

Du vil sikkert også kunne lide