21

Nord eller syd?

Jeg har været på Solsiden i dag. Der er så fint derovre, men det er jo “den anden side“, så jeg udtaler mig sjældent uforbeholden begejstret, selvom jeg har skønne mennesker i mit liv, som bor derovre. Det er jo ikke spor skidt. Det er bare sådan, at jeg ikke vil bo der. Spørg ikke, for det er latterligt, men sådan er vi heroppe. Nogen af os. Enten bor man på den ene eller den anden side af Limfjorden og man flytter sig ikke. Man bliver, for der er bedst, hvor man stammer fra. Snæversynet latterligt, men jeg er ikke alene ;-)

Der er nu ellers så pænt derovre. Og man bliver jo glad i maven af sådan et forårsvejr, som det vi har fået i dag.

Nørresundby Torv

Nørresundby Torv

På torvet er en helt særlig stemning. Selv uden nogen falbyder varer.

Det er højden, der gør det. Alle bygninger, der omkranser torvet, er lave eller i hvert fald ikke voldsomt høje og der er vældig langt til dem . Torvet er med andre ord stort. I hvert fald fornemmes det sådan. Det giver en helt særlig og sådan lidt middelalderagtig stemning, synes jeg.

Det er nyt. Altså sådan sammenlignet med Aalborgs torve. Hele Nørresundbys bykerne brændte ned en junidag i 1865 og der havde det ellers lige – et tiår forinden – erhvervet sig tilladelse til at drive torvehandel, hvilket ellers var forbeholdt Aalborg. Som du kan se, fik de genrejst det hele og selv i dag er der livlig torvehandel, når dagen er til det.

Torvegade

Her er et kig fra Torvegade ned mod Nørresundby Torv. I dag var himlen bare ekstra blå over bydelen. Der var så smukt derovre.

Engang var Nørresundby en udørk. Uinteressant og ikke forbundet med Aalborg. Man skulle krydse Limfjorden med båd for at komme her. Her kom man kun, hvis man havde et ærinde. Så kom den nye pontonbro i 1865 og forbandt Himmerland med Vendsyssel og pludselig blev det nemmeste sted for krydsning af Limfjorden lige akkurat Nørresundby. Siden kom Limfjordsbroen til i 1933 og efterhånden som vi også fik jernbanebro og lufthavn, voksede bydelen.

Nørresundby er en bydel og et kvarter i Aalborg, men sig det aldrig til dem, der bor derovre. De mener stadig, at de er enten købstad eller bare BY, som i ikke nogen del af andet end sig selv, men vi andre ved bedre ;-)

Nellikestræde

Uanset så er der pænt og hyggeligt og fuld af historie lige der på den anden side af broen og jeg var heldig, at jeg havde ærinde derovre tidligere i dag.

Du vil sikkert også kunne lide