21

De 9 Straatjes, Amsterdam

Jeg brugte lørdagen foran computeren. Jeg bagte først muffins og boller, men herefter blev resten af dagen tilbragt foran skærmen. Det halve af natten med. Det blev mere end sent, inden jeg fandt i seng. Godt vi går over til vintertid, tænkte jeg, men jeg vågnede, som jeg plejer og jeg fortsætter, hvor jeg slap.

Nu sidder jeg her igen. Huset sover. Jeg drikker kaffe og bestemmer mig for, at jeg må lave ingenting en tid …

Jeg vælger at tage en tur til Amsterdam. Nærmere bestemt til De 9 Straatjes, som er et ganske særligt område i centrum, som ikke alene byder på smukke kanaler, gamle renæssancehuse og den charme, som det meste af Amsterdam kan bryste sig af, men også rummer en sand rigdom af fantastiske butikker, du ikke ser andre steder.

Her er en solid blanding af indie-designere, high-end designere, gallerier, genbrugsbutikker i alle ender af skalaen, småhandlende indenfor hverdagsliv, specialbutikker, caféer og restauranter og så har jeg sikkert glemt sytten andre gode eksempler, men det er bestemt et område, der er værd at trave gennem, hvis man er i byen.

De 9 Straatjes ligger spredt langs gader og kanaler fra det 17. århundrede jeg har, så længe jeg kan huske, været forelsket i dette område. Ville du ikke blive det?

De 9 Straatjes

De 9 Straatjes

De 9 Straatjes

Vi var i området to dage i træk. Vi havde officielle ærinder her, men vi elsker også bare at spadsere i gaderne, så vi nød turene langs kanalerne og mindedes den første gang, vi var i Amsterdam. Det er mere end 10 år siden.

Det er mere end et årti, jeg har elsket den by og jeg husker tydeligt den Liselotte, der landede der første gang. Hun var mig, men en anden. Der ligger et liv mellem os. Der ligger død. Jeg er forandret, men den samme. Kærligheden til byen er den samme. Engang vil jeg bo her.

De 9 Straatjes

De 9 Straatjes

Det regnede periodisk voldsomt begge dage, men her er masser af caféer og smukke, sjove og tillokkende butikker, så man behøver ikke blive våd, hvis man ikke holder af det. Ly findes allevegne.

Oline gik i Laura Dols. Her er eventyr at finde. Og et loft, du må se. Jeg si’r det bare.

Genbrugsloft

De 9 Straatjes

Chefen præfererede andre butikker. Fred Mello kunne være hans butik. De enedes fint om at dele butikkerne, de to monster-shoppere, jeg havde fået med.

Jeg trak ofte frisk luft med Chriss, som er en dejlig rejsekammerat. Sød, opmærksom og tilfreds er han og så har han også en iboende lyst til at summe over livet. Det kan man snildt bruge ventetid til, så det gjorde vi ind imellem, når vi måtte vente på, at de andre brugte deres sparepenge.

De 9 Straatjes er et godt sted for den slags. Du skulle besøge dem.

Du vil sikkert også kunne lide