9

Gråsten Slot, et fint lille sommerhus

Vi ankom til Sønderjylland sidst på eftermiddagen lørdag. Vi havde et hotelophold, vi skulle nyde. Efter en kop kaffe tog vi bilen ud i landskabet. Vi kørte uden mål, men kunne pludselig konstatere, at vi var i Gråsten og derfor var en spadseretur i haven omkring Gråsten Slot temmelig oplagt.

Vejret var mildt og dejligt. Der var gråvejr med kig til åbne stykker himmel, men dejligt lunt og det tog os ikke lang tid at parkere bilen og finde vej ind i parken, som viste sig at være imponerende smuk. Ikke at vi nåede særligt langt ind i den, men den er virkelig smuk og stemningsfuld og med masser af kig til både Slotssøen og de andre, mindre søer i parken.

Gråsten Slot, et fint lille sommerhus

Vi skulle måske have medbragt gummistøvlerne

Det er et charmerende sted med smukke grus-stier, der leder dig rundt i hele haven, hvis du har tid til det. Det vidste vi, at vi ikke havde. Det var sidst på eftermiddagen, gråvejr og iøvrigt var der overraskende vådt på nogle af stierne, så det var ikke alle steder, man kunne færdes uden et par gummistøvler.

Skilderhusene fristede ikke kun Kenneth

De opstillede skilderhuse lagde ryg til mere end et fotografi, mens vi var i parken. Kenneth måtte naturligvis ind at stå i et af dem, men han var ikke den eneste, der blev fotograferet stående ret i den røde blyant.

Smukke roser i slutningen af oktober

Mon rosen her er Dronning Ingrids valg? Smuk var den i hvert fald, da vi passerede den i Slotsparken. Tænk at der er roser i slutningen af oktober. Også staudebedet på den anden side af slottet blomstrede stadig righoldigt og nok er efteråret blevet tydeligt, men der var stadig meget at beundre i haven, da vi travede et stykke ind i den.

Vi mødte andre, men vi var ikke mange gæster.

Slottet er vel ikke meget mere end en herregård, men smukt er det og der er ingen tvivl om, at det er en dejlig ramme om familieferier, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at bygninger som denne er så frygteligt triste og døde at se på, når der ikke leves liv bag murene. Det er både synd og ærgerligt, synes jeg, men det er jo kongefamiliens sommerhus og så længe vi i Danmark har en kongefamilie med særlige privilegier og dermed brugsret over dele af vores kulturarv, skal jeg jo ikke blande mig i, hvor mange dage om året, slottet emmer af liv.

I 1920 overtog Staten slottet og det blev anvendt til forskellige administrative formål som f.eks. retslokale, bolig for dommer og politimester samt bibliotek. I 1935 blev slottet overdraget til sommerbolig for det daværende kronsprinsepar (Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid) og siden da står det jo tomt en stor del af året.

Vi fik en tur i parken. Den er smuk og dejlig at færdes i. Vi så kun en brøkdel af arealet, inden vi vendte tilbage til bilen og kørte længere ind mod Sønderborg, for at gøre stop ved Dybbøl Mølle.

Du vil sikkert også kunne lide