9

At få lov til at arbejde…

Nogle gange kommer jeg i sammenhænge, som bliver komplicerede, fordi min for- eller nutid fylder uforholdsmæssigt meget. Jeg kan komme i offentlige sammenhænge, hvor de bruger al tiden på at prøve at huske, hvor de sidst har set mig i stedet for at koncentrere sig om mødet vi er midt i. De undrer sig over hvad jeg laver i denne nye sammenhæng, for de kender mig for eksempel som Alexanders mor og ikke som tolk.

I dag var det min fortid, som kom til at fylde alt for meget. Jeg skulle tolke til et møde og hilste pænt på de tilstedeværende, mens jeg selv godt bemærkede, at jeg vist kendte to af dem et eller andet sted fra.

Da der blev en pause vendte jeg mig mod den ene og idet jeg gjorde det, sagde han “Ja, det er rigtigt nok…” og så grinte vi begge to. Det viste sig, at han var min venindes lillebror og den anden mødedeltager hans tidligere klassekammerat. For at gøre det hele fuldent, havde de begge gået i klasse med min søster og pludselig rullede fortiden ind over mig. Det var sjovt og underholdende og da pausen var slut, tog jeg så fat igen.

Pludselig, midt i dette møde, som jeg tolkede på livet løs, afbryder den ene med et “Gud, du var da kæreste med Kim også, ikke? Og Jens? Det kan jeg godt huske…”, hvorefter jeg fuldstændigt mistede tråden. Det sidste var ubehageligt. Ikke at blive mindet om Kim eller Jens, for de var skam lækre nok, men at han flytter fokus fra et seriøst møde til mig, Liselotte, var rigtigt ubehageligt og da jeg efterfølgende måtte forklare tolkebrugeren, at det handlede om, at vi tre havde en fælles fortid, blev det ikke mindre ubehageligt, for det er bare ikke professionelt og i orden.

Jeg hader når den slags sker og jeg har stadig ikke fundet den optimale måde at håndtere de situationer på, men jeg er på vej til møde med mine kolleger og har tænkt mig at vende det med dem, for hvad pokker gør de, når de ikke “kan få lov” til at være på arbejde…

Du vil sikkert også kunne lide