14

Waste = Food

Jeg har lige været i ualmindelig interessant selskab. Sikke eksplosioner af tanker, idéer og nytænkning. Arkitekt William McDonough og kemiker Michael Braungart kan vist – uden at fornærme nogen af dem – kaldes excentrikere med en snert af nørdpotentiale, men for en halv hest, hvor de er interessante tænkere og fantastiske revolutionære.

Det var min yndlingskanal, DR2, som endnu en gang udvidede min horisont. De forstår at finde vej ind til de udsendelser, som gør klogere. Det elsker jeg dem for. De skrev om Waste = Food:

Designeren William McDonough og kemikeren Michael Braungart mener, at de har fundet løsningen på Jordens enorme affaldsproblemer og den stigende mangel på naturlige ressourcer.

Deres mål er at omdesigne hele vores produktionsapparat efter naturens egne principper.

Alle affaldsprodukter skal kunne nedbrydes, så de kommer til at indgå i et evigt kredsløb, hvor alting genbruges.

Et koncept, som vil kunne skabe en regulær industriel revolution – og som en række større og mindre virksomheder fra Nike til Ford allerede er begyndt at indføre.

Vi var på besøg hos Ford. En fantastisk oplevelse at se en direktør, som gerne indrømmede, at han havde tvivlet på de herres åndelige habitus, da han mødte dem første gang, men siden havde ladet sig overtale til at bruge TO MILLIARDER på at omdanne fabriksområdet til “et sted, hvor du vil lade dine børn lege”. Nu med bæredygtigt produktionsapparat, men som Michael Braungart sagde, “…bæredygtigt er ingenting. Det er mindstemålet. Vi kan ikke fortsat for alvor mene, at vi gør noget for miljøet, når vi vælger at gå i stedet for at køre. Vi gør ingenting. Vi skal gøre en forskel. Vi skal forbedre!”.

Et af projekterne var emballage, som giver tilbage til naturen, hvad vi tager fra den. Vi skal ikke bare opretholde status quo, men tilføre gode ting. Emballagen er plast, når den er frossen, men den kan smides direkte i naturen, for indenfor ganske få timer forvandles den til harmløs væske, som er tilsat frø af planter, som kan spire og tilføre verden både skønhed og bedre klima.

William McDonough fortalte om byer, som skal ses som træer. De skal ikke kun opretholde status quo, men tilføre verden goder i form af ilt, solenergi og naturligt renset vand.

Alt skal kunne genbruges og i sin oprindelige form er ikke godt nok. Gerne i renere form. Nike er i gang sammen med de to nytænkere og vi blev præsenteret for sko, som allerede er sat i produktion. I år 2020 vil Nike have indført cirkulærøkonomi, som inkluderer alt fra energiforbrug, materialeudnyttelse til økonomisk overskud, for målet er hele tiden, at vi stadig skal drive forretninger, producere overskud og tjene penge.

Jeg kunne lide, at det ikke var blevet ved tankerne. Der er allerede gennemført utallige projekter. Der er mange flere på vej og idéerne er fantastiske.

Du kan læse meget mere om nogle af projekterne på William McDonoughs hjemmeside. Hele dokumentaren kan ses lige her. Rigtig god fornøjelse.

Du vil sikkert også kunne lide