104

På det rene

Jeg har fået et meget oprørt mail fra en garnsælger her i Danmark. Hun mener, at jeg er dobbeltmoralsk af flere forskellige grunde. Èn af dem er, at jeg pludselig sælger garn samtidig med, at jeg tidligere har lavet logoer til garnforretninger. En anden er, at jeg sælger garn efter at have skrevet på bloggen, at jeg ikke vil oplyse om muligheden for at købe garn “ved bagdøren” og efterfølgende selv sælger garn.

Jeg sælger ikke garn, men jeg deler matrikel med én, som gør. En mand, som gennem mange år har interesseret sig fagligt for fibre. Han er uddannet indenfor det felt og forleden kom han forbi et rigtigt godt tilbud, som fik hans gamle drøm til at blusse op. Han er altså i gang med at udleve sin drøm. Jeg glæder mig for og med ham, men jeg er selvfølgelig ked af, at det tilsyneladende kan give anledning til en del misforståelser.

Jeg syntes selvfølgelig, at den førnævnte garnbutiksindehaver skulle have et svar og fordi jeg kan se, at der mere end ét sted i Blogland er undren, får jeg lyst til at dele svaret med jer, så I ikke længere behøver spekulere eller gætte.

Dobbeltmoral synes jeg ikke, at jeg har, som du antyder det i forhold til min mands garnbutik. Det jeg har skrevet, står jeg helt inde for. Jeg mener fortsat, at jeg aldrig nogensinde på bloggen ville begynde at dele tips til, hvor man kunne købe garn udenom de forretninger/netbutikker, som forsøger at leve af det herhjemme.

Jeg ved, at det sker. Jeg ved oven i købet hvor nemt det er mange steder, men jeg vil da aldrig nogensinde begynde at dele ud af den viden på bloggen, fordi jeg véd, at der er mennesker i Danmark, som skal leve af at sælge den slags.

Da jeg skrev ovennævnte, vidste jeg for øvrigt ikke, at min mand havde planer om at starte garnudsalg, men når det er sagt, så er det jeg skrev da ikke mindre aktuelt nu, så jeg har svært ved at se den dobbeltmoral, du mener jeg besidder.

Jeg vil til gengæld aldrig nogensinde afstå fra at anbefale det billigste eller bedste garn, ligesom jeg vil anbefale garn, jeg synes specielt godt om. Det vil jeg gøre uden skelen til, hvor garnet kommer fra. Det er min ret. Jeg er ikke betalt af nogen for at reklamere for noget som helst, hvorfor jeg suverænt vælger, hvad jeg har lyst til at anbefale.

Jeg tror, at du har misforstået noget, for det er IKKE min garnbutik. Butikken er min mands og den er opstået med baggrund i både en uddannelse og en interesse for garn og fibre koblet med et sammentræf af tilfældigheder og gode tilbud, han er faldet over.

Hvad er din baggrund for at starte/eje en garnbutik? Mon ikke baggrunden er en der ligner min mands? Det tænker jeg næsten den er, for det er vel netop kærligheden til garn og fibre, som skal drive den slags? Det er i hvert fald den passion jeg fornemmer, når jeg besøger de fleste garnbutikker, hvad enten de er virtuelle eller fysiske.

Du skriver, at I “er mange små kæmpende selvstændige netbutikker som ikke har en fast følgeskare af læsere/købere, fordi vi har en blog” og med det sagt, så antyder du, at jeg skal lade være med at starte en garnbutik? Fordi jeg har læsere/potentielle købere her, må jeg altså ikke starte en forretning? Det forekommer mig at være helt og aldeles uretfærdigt. Jeg måtte altså ikke – forudsat, at jeg havde lysten, hvad jeg IKKE har (det er min mands butik) – starte en forretning, fordi jeg har læsere her? Aldrig? Eller skal jeg lukke bloggen, vente et år og må jeg så?

Med alt det sagt, så kan jeg i virkeligheden nok ikke se, at du er mere i din ret til at prøve at leve af at sælge garn end min mand er? Jeg er ærgerlig over, at du har en anden opfattelse.

Jeg synes stadig, at det er svært at se, hvordan nogen kan konkludere, at jeg eller min familie skulle have mindre moral end gennemsnittet, fordi Kenneth nu udlever sin drøm om garn til gavn og glæde. Han må ikke starte et garnudsalg, som er etableret helt efter bogen og med regnskab, revisor og orden i sagerne, fordi jeg har en etik, som tilskriver mig ikke at undergrave de danske garnbutikker med gode råd til handel udenom dem? Eller han må ikke starte et garnudsalg, fordi jeg har en læserskare og dermed en potentiel mulighed for at Kenneth høster fordel af, at jeg anbefaler hans garn?

Jeg anbefaler glad og gerne Kenneths fibre, fordi de er lækre og ualmindelig fornuftige i pris. Fordi jeg kan se hans glæde ved at beskæftige sig med dem, håber jeg for ham, at han får succes. Det håber jeg ikke er nogen forbrydelse.