5

Øiiii, hvor jeg glæder mig…

Så er nattens logi i orden og vi bosætter os midlertidigt ude i det multietniske De Pijp, som er tidligere tiders arbejderkvarter, som efterhånden har udviklet sig til noget jeg synes kan sammenlignes lidt med Nørre- eller Vesterbro i København. En sand skattekiste, når det kommer til små sjove butikker ejet af skæve indere, alvorligt udseende arabere og handlelystne afrikanere. Prisen for overnatninger er overmåde rimelig, så der er plads til det efterfølgende…

image På vej ind til centrum kan vi ikke undgå – virkelig ikke – Albert Cuyp Markt, som er en guds velsignelse af et marked. Det er flere kilometer langt, spækket med alt hvad hjertet kan begære. Bagved de mange boder ligger små butikker, som rummer specialbutikker med alt fra madvarer og eksotiske krydderier til snabelsko. De handlende er villige til at diskutere priser og der er en livlig handel på kryds og tværs, som er morsom at følge, hvis man ikke lige selv skal forsøge sig med kræmmer-talentet. Markedet er åbent torsdag, fredag og lørdag 9-18, så der er ingen undskyldning for ikke at nå det ;-)

Nu er vi jo alligevel smaddertæt på, så det er oplagt at smutte forbi et af museerne, som ligger ganske tæt lige henne om hjørnet. Stedelijk Museum, som rummer masser af moderne kunst. Denne gang skal jeg forbi. Van Gogh Museum, som er meget smukt foruden det naturligvis rummer masser af hans billeder og Rijksmuseum, som vel svarer til vores National Museum – her springer jeg måske over denne gang…

Næsten lige bagved museerne ligger en af de smukkeste parker man kan tænke sig, nemlig Vondelpark, som altid er herlig at tage en pause i. Man opdager næsten ikke, at man er i en storby derinde. Der er grønt, smukt med masser af blomster og vand allevegne. At smide sig i græsset, måske i skyggen af et træ, og bare slappe af er rigtigt skønt og gi’r et velfortjent hvil inden turen går ind mod centrum. Underholdning er der altid masser af. Musikere, gøglere og masser af afslappede mennesker. Hollændere er velsignet afslappede og i selskab med dem, kan man kun læne sig tilbage og nyde. Det er nok det allerbedste ved Amsterdam, at der hersker en stemning af tilbagelænethed, som gør mig så veltilpas…

Mens jeg sidder i parken vil det rigtigt gå op for mig, at jeg er afsted på kæresteferie med ham jeg er vild med. Bare os to helt alene. Det er dejligt og jeg kan allerede nu mærke smilet der breder sig saligt over mit ansigt ved udsigten til 3 dage uden andre forpligtelser end eget velbehag… uhmmm…

image Når energien er i top rejser vi os og skridter mod centrum. På vejen derind passerer vi indtil flere broer, og naturligvis er her smukt med de gamle handelshuse, træerne langs kanalerne og ikke mindst er det en fornøjelse at blive mødt med glade smil hele vejen. Inde i centrum skal der shoppes og jeg helmer ikke før vi ikke kan bære en stump mere hjem.
Vi skal holde pauser på små hyggelige coffee-shops. Vi skal drikke koldt og varmt, ryge os en smule rundtossede og fortsætte vores vandring gennem byen. Vi skal finde et sted at spise og det tager tid, for der er alt for mange steder vi har lyst til at spise.

Vi skal…
Ja, vi skal simpelthen bare afsted, så kryds fingre og tæer for at alt holder vand og vi ka’ køre i retning af Amsterdam den 20. Jeg skriger, og river de sidste ynkelige totter hår af mig selv, hvis det ikke lykkes…

Du vil sikkert også kunne lide