6

Juleforberedelser

Det der med at forberede julen. Det med at elske alle de ting, som man kan dyrke i forbindelse med den foranst?ende h?jtid, det tror jeg stammer fra mor.

image Mor var en juleknag. Hun gjorde rent i hele huset, fra k?lder til kvist. Alt blev vasket ned og der var ikke rigtigt jul f?r hun havde v?ret i alle skabe, skuffer og hj?rner og hele huset duftede af Ajax og vinduespuds.

Hun fors?mte aldrig vanillekransene og klejnerne og jeg husker endnu, hvordan vi blev forment adgang til k?kkenet i de timer, hvor klejnekogeriet stod p?. Da vi blev ?ldre, kunne vi komme i k?kkenet og f? lov til at vride en klejne eller to, men de var hendes stolthed og en enkelt forkert vredet klejne var for hende, hvad en r?d klud er for en tyr. S? var det ud af k?kkenet igen. De skulle v?re perfekte.

Hun lavede rullep?lse. Jeg husker endnu hvordan den skulle presses og hvordan det ?r efter ?r afstedkom brummen fra far, n?r han skulle p? v?rkstedet og hente skruetvinger. Hun bagte leverpostej. Sp?kken var hvid og ul?kker, men uundv?rlig, som hun sagde og resultatet var aldrig til diskussion. Hun kunne bage leverpostej, s? englene sang.

image Hun n?ede altid at klippe og klistre med os. Vi lavede flettede julehjerter og limede kr?mmerhuse mens mor sad ved siden af og beh?rigt beundrede, mens hun selv lavede de fineste dekorationer eller sm? nisser i reb og filt. Hun s?rgede altid for, at vores ting kom p? juletr?et. Det var vigtigt for hende, at vi vidste, at tingene blev p?sk?nnet.

Hun n?ede millioner af ting i l?bet af julem?neden. Jeg beundrede hende for al den energi og jeg syntes altid hun form?ede, at skabe de allerbedste rammer for julen. Hun holdt juleaften med alt hvad dertil h?rer og hun n?ede ogs? at afholde mindst ?n julefrokost de efterf?lgende dage. Alt var naturligvis hjemmelavet.

image Om hun i virkeligheden hadede al det arbejde der var forbundet med julen ved jeg ikke, men jeg ved, at hendes engagement lagde grundstenen til min k?rlighed til julem?neden og alle de aktiviteter man, hvis man orker, kan putte ind i de ledige stunder.

Jeg er god til ikke at stresse. Jeg er god til at springe over g?rdet, hvor det er lavest, n?r der er behov for det. Endda helt uden d?rlig samvittighed. Det handler om overlevelse og fornemmelsen af at have det rart og hyggeligt, men jeg elsker alle forberedelserne.

Jeg skal snart have gang i sm?kagerne, julekagen og alle de andre traditioner jeg har f?et skabt med min egen familie. Jeg kan lide dem alle sammen og som sagt springer vi dem over, hvis omst?ndighederne tvinger os til det, men jeg elsker det. Det hele!

PS ? julepynten er p? plads. Skal jeg love for!

Du vil sikkert også kunne lide