14

26 lamme kilo

For et øjeblik siden landede 26 kilo friskslagtet lam i min fryser. Jeg klager bestemt ikke, for jeg ved, at kvaliteten er i top og dyrene har haft et godt, frit og økologisk fodret liv i sus og dus, så nu er der kun godt i vente i køkkenet herhjemme.

Traditionen tro spiser vi lammekød i store mængder lige når det ankommer, for vi har, som vanligt, ramt bunden af lageret, når lammene endelig slagtes her i sensommeren. I år skal det blive løgn. I år har opdrætteren tænkt at slagte igen om nogle måneder, så vi har forudbestilt endnu et lam, for den slags kan der laves de skønneste vinterretter ud af.

Uanset om det har været på Sjælland eller siden på denne side af sundet, har vi altid formået at finde adgang til godt kød. Forude venter endnu en halv kalv, som har levet et liv i grønne omgivelser med adgang til vand og usprøjtet foder, for kvaliteten af kødet er utroligt vigtigt for os. Det betaler sig med det gode kød, som har langt mindre spildprocent og desuden betyder det noget for mig, at jeg ved, at dyrene har haft et godt liv. Prisen er ikke meget anderledes end den de fleste supermarkeder kan tilbyde, men at købe kød på denne måde kræver, at man har mulighed for at fryse endda meget store portioner.

Kald mig bare naiv, men jeg har det bedre med at spise disse dyr, end dem vi finder dissekeret i de fleste supermarkeders kølerdiske og kald mig også bare latterlig, når jeg siger, at jeg stort set ikke spiser svinekød og ikke har gjort det, siden jeg var teenager og hørte om penicillinrester i kødet, men jeg er ikke mere hellig, end jeg elsker en flæskesteg eller en god frikadelle – jeg forlanger bare, at dyrene er behandlet ordentligt.

Jeg har tænkt, at lammegryden med abrikoser kunne være skøn i løbet af weekenden. Jeg tror ikke, at familien vil være uenig og er kvaliteten, som den plejer at være, bliver det en af de gode oplevelser.

Du vil sikkert også kunne lide