13

De drog ud…

De Sidste Dages Hellige

Lige ved siden af Tophuset i Rebild ligger en lille plads med en fin samling af statuer. En af dem er “Familien”, som symboliserer de mere end 20.000 danske medlemmer af Jesu Kristi Kirke af De Sidste Dages Hellige eller lettere omskrevet de mormoner, som valgte at udvandre fra Danmark til Amerika.

Grundloven fra 1849 gav religionsfrihed i Danmark, som det første land på det europæiske kontinent. Med den kom de første missionærer fra Sidste Dages Hellige til Danmark, nemlig Erastus Snow og Peter O. Hansen, som ankom i 1850. De foranledigede den første udvandring til USA. I 1852 tog de første danskere afsted med Utah som endeligt mål for deres rejse.

De havde alle truffet deres livs vigtigste beslutning og rejste afsted på lykke og fromme, men med en tro på en bedre fremtid i Amerika. De blev de første, men ikke de sidste, som tog turen over Atlanten.

De Sidste Dages Hellige

De udvandrede med sejlskibe tværs over Atlanten til New Orleans eller New York, hvor fra de rejste med flodbåd eller jernbane til Iowa eller Nebraska.

De sidste 1500 kilometer tilbagelagde de til fods over sletter og bjerge til endemålet Salt Lake City. Mange trak håndkærrer, mens andre var så heldige, at de kunne gå ved siden af deres oksetrukne kærrer, mens de mange kilometer blev tilbagelagt.

Sådan en rejse tog mellem tre og fem måneder, så det var ingen let sag, at nå frem og mange af familierne oplevede, at de mistede børn, mødre, fædre eller bedsteforældre undervejs. Ikke alle kunne klare den lange og anstrengende tur.

De Sidste Dages Hellige

Mange af byerne omkring Salt Lake City er grundlagt af danske udvandrere, som fik ny tro og et håb om en bedre fremtid, da missionærerne Snow og Hansen kom til Danmark.

Danskerne blev en del af den tidligste bosættelse i Utah og spillede derfor en væsentlig rolle i opbygningen af mange pionerbyer og mange af os vil kunne konstatere, at vi har familierelationer i Utah. Sagt populært, kan hele Danmarks befolkning flettes sammen via aner i Utah. Måske nok en overdrivelse, men sjovt er det da at tænke på.

Dyrker man slægtsforskning ved man, at Utah er centrum for den mest omfattende personregistrering i hele verden. De har arkiver, som kan imponere de fleste og de er sjove at gå på jagt i.

De Sidste Dages Hellige

Statuen er symbol for en typisk udvandrerfamilie. Far, mor og tre børn. Den ene nyfødt. Den nyfødte symboliserer de mange børn, som døde på Atlanten. Det var ikke en rejse for de sarte og de små.

Bedstemoren sidder på bagsiden af statuen og skuer tilbage mod det gamle og det kendte. Mod fortiden, som efterlades for det nye og ukendte sted “Zion”, langt væk og meget anderledes end de gårde og det land langt de fleste af disse første udvandrere kom fra.

Gad vide om jeg ikke snart skulle få købt en af mine tidlige yndlingsserier, Udvandrerne/Nybyggerne.

Du vil sikkert også kunne lide