13

Lidt klogere

Anne Cathrine og jeg faldt i et maleri på Kunsten. Det var inden Thomas Kluge, så vi var optaget af mange forskellige ting som teknikker, farver, former og enkelte malerier trak os indenfor af mange forskellige grunde. Dette her var ét af dem og for mit vedkommende, var det absolut ikke fordi jeg synes om hverken farver, teknik, stil eller motiv, men mere fordi det så tydeligt vil noget.

Maleriet er navngivet Nye Guder. Lystmordernes menighed og er malet af Harald Engman, en københavnsk maler, i 1940.

Vi vidste alt for lidt, så vi fortolkede på baggrund af ingenting og de småting, vi kunne finde på egne hjernehylder. Det var nu slet ikke helt tosset og historier kunne man sagtens finde i maleriet. Èn ting ville vi nu gerne vide; hvem pokker var Peter Kürten fra Düsseldorff, for det så jo ud til, at hele verdens samlede bestand af tosser og diktatorer forgudede ham. Der var ingen til at fortælle os, hvem han var. Det fik vente.

Siden har jeg været nødt til at læse lidt omkring både Peter Kürten fra Düsseldorff og Harald Engman. Førstnævnte viste sig at være en seriemorder fra Düsseldorff. Han torturerede og myrdede gennem et langt liv og var helt sikkert det, man kalder lystmorder. Han blev fanget i 1930 og dømt til døden ved halshugning. Dommen eksekveredes den 2. juli 1931.

Harald Engman (1903-1968) var autodidakt og kendt for at skildre de mørke sider af København i 30’erne. Under 2. verdenskrig malede han stærkt politiske og antinazistiske billeder og det resulterede blandt andet i, at han fik udstillingsforbud og ydermere fik lukket en af sine udstillinger i 1940. Til sidst følte han jorden brænde under sig og flygtede til Sverige.

Harald Engmans vigtigste virkemiddel var satiren. Han ruskede både magthaverne og folket™. Det var måske derfor Anne Cathrine og jeg lod os forføre af hans billede. Der var nok at grine af, men billedet rummer også alvoren og behovet for eftertænksomhed.

Gid jeg den dag havde vidst det, jeg ved nu. Vi havde fået en meget dybere forståelse af billedet, men sådan gemmer muligheden for at blive klogere sig om hvert eneste hjørne, vi passerer :-)

Du vil sikkert også kunne lide