42

En juletradition

Julen er fuld af traditioner. Nogen har vi selv valgt, andre er os blevet givet.

Èn af vores juletraditioner er, at vi sidst på eftermiddagen den 24. december tager ind på Almen Kirkegården med lys til Alexander. Det har været svært, men det skulle til. Det bliver ikke rigtig jul uden. Heller ikke i år, hvor vi var så heldige at have Kenneth med.

Der tændes levende lys på kirkegården, så det er meget smukt at komme derind. I år var vi der lidt tidligere, end vi plejer at være, så der var stadig dagslys tilbage. Det gjorde det nu ikke mindre stemningsfuldt.

Der er sat levende lys ned af de længste af alléerne og vi er aldrig alene derinde. Vi er mange, som har brug for at holde fast i mindet om dem, vi elsker. Overalt brænder levende lys på gravene og der er så utrolig smukt med både lysene og de mange, smukke blomster og dekorationer.

I år måtte vi grave Alexander fri af sneen. Den ligger tæt og tungt heroppe. Også selv om vi ikke har fået ny sne i en uges tid. Heldigvis er der koste til fri afbenyttelse og den slags giver også varmen. Det var der god brug for i går, hvor der var bidende koldt derinde.

Vi sætter dekoration og tænder lys. Vi snakker lidt med og om Alexander, ønsker glædelig jul (og jo, det er da kunstigt og underligt at gøre, men det skal altså til) og nogle af os fælder stadig en tåre. Der er plads til både og juleaften.

Bagefter er der turen omkring far og begge hold af mine bedsteforældre, men i år nøjedes  vi med at sende dem alle en varm tanke, for selv om alle have taget rigeligt med tøj på, var der frygteligt koldt derinde og vi måtte kapitulere og vende hjemad igen i en fart.

I horisonten forsvandt solen og inden vi nåede ud til bilen, var mørket i hastig fremmarch.

Jeg var helst foruden, men når det ikke er anderledes, er det er en smuk og stemningsfuld tradition at besøge de døde juleaftens eftermiddag og det bliver ikke rigtigt jul, før vi har været derinde.

Hjemme blev vi mødt af Oskar og duften af and. Nu kunne julen for alvor tage sin begyndelse.

Du vil sikkert også kunne lide