15

Madam Mangors Vanillekranse

Jamen hvad kan jeg sige? Vanillekransene måtte jeg altså lave…

Jeg spiser aldrig småkager. Heller ikke i julen. Måske lyver jeg, for jeg kan da godt i løbet af en jul have indtaget måske tre småkager, men så er det altså også toppen. Jeg bryder mig ikke om bagværk, som er alt for sødt, så faktisk vil jeg hellere have et godt langtidshævet hvedebrød eller en solid skive hjemmebagt rugbrød, end jeg vil have sødt, men i morges vågnede jeg altså med den mest påtrængende lyst til Madam Mangors Vanillekranse og måske er det i virkeligheden fordi, de ikke er så søde, som så meget andet. Til gengæld er de heller ikke ligefrem helsebringende, men de smager altså, så englene smider en fjer eller to af begejstring.

Du får lige opskriften, hvis du skulle få lige så meget lyst til dem, som jeg havde tidligere. Nu har jeg ikke længere, for jeg er kommet til at spise otte af de lune, sprøde og fedtede vanillekranse og nu skal det lige siges, at vi herhjemme forstår at lave vanillekranse, så man får en småkage, når man langer til fadet, så jeg er dækket ind på smørfronten de næste to måneder. Det er du jo ikke, så det er bare om at komme i gang. De er al besværet værd. Virkelig!

Madam Mangors Vanillekranse

  • 500 gram mel
  • 1 æg
  • 375 gram smør
  • 250 gram sukker
  • ½ stang finhakket vanille
  • 250 gram søde mandler
  • 15 gram bitre, stødte mandler

Omkring mandlerne, så snuppede jeg bare 265 gram af spisekammerets bedste og blendede dem groft. Ikke noget med at smutte dem først. Det er rustikke vanillekranse, det her.

Mel, æg, smør, sukker, vanille og mandler æltes godt sammen, således at dejen slipper hænderne. Herefter dannes en tyk pølse, hvoraf der skæres små stykker, som trilles og lægges i små kranse med et temmelig stort hul, således at de ikke løber sammen. Gnid lidt ekstra mel på fingrene under trilningen. For at få kransene stribede, kan dejen trykkes gennem en sprutbakkelse-sprøjte og derefter lægges til kranse. De bages langsomt lysebrune. Af denne portion bliver der ca. 80 vanillekranse.

Varmluftovn 175° i præcis ni minutter, MEN det gælder så KUN for min ovn. Din må du selv eksperimentere med, men her er da noget at pejle efter.

Ja, de vinder helt sikkert ikke priser på den tekniske udførelse, men smagen…

Jeg siger dig altså, at der er de en seriøs konkurrent til alt andet du måtte have smagt i den boldgade. Uhm…

Du vil sikkert også kunne lide