7

Det var dengang (6)

En dag da vi kommer hjem fra skole når vi ikke engang op af trappen før fru Hansen i stuen åbner bagdøren. ???Nå så kommer I endelig. Kom lige med herind I to.???

Vi bliver gelejdet ind i Hansens lejlighed. Der har vi aldrig været før. Der ser helt anderledes ud end der gør oppe ved os selv. De har ingen børn, men en hvid puddel der hedder Pelle. Den er så grim, synes vi. Den har lyserøde øjne og altid betændelse alle steder, men de elsker den. Hr. Hansen sidder inde i stuen og læser avis. Han kigger lige over kanten og nikker hen imod os, så læser han videre. Fru Hansen forklarer: ???Ja, jeg lovede lige jeres mor at se efter jer. Der er ingen hjemme ovenpå, så I skal lige blive her til de kommer hjem.???

Vi kigger på hinanden og undrer os, for det er aldrig sket før. Mor er altid hjemme, når vi kommer fra skole og hun har ikke sagt noget til os i morges.

Fru Hansen siger at vi skal sætte os. Vi sætter os helt ude på kanten, for det er nogle vældig fine stole de har. Ikke som dem vi har deroppe, men meget finere. Med fint mønstret betræk med påfugle på. Hun spørger om vi vil have en sodavand og det vil vi da gerne. Vi sidder og kigger os omkring mens hun henter dem. På væggen hænger der en masse glaskasser med små tegninger i, det synes vi i hvert fald det ligner. Hr. Hansen opdager at vi kigger på dem og spørger om vi vil vide hvad det er for nogle.

Ja, det vil vi da gerne og han tager en af kasserne ned fra væggen. ???Se, det er mavebælter???, siger han så. Mavebælter? Vi synes ikke det ligner bælter, men han forklarer at det mavebælter som sidder rundt om maven på cigarer. Han samler på dem. Han viser os de forskellige og forklarer os at de fineste cigarer bliver lavet på Cuba. ???Det er der eksperterne bor???, siger han.

Lidt efter tager han en fin æske fra det lille bord ved siden af sofaen. Han åbner den og nede i den ligger cigarer i fine rækker. Han forklarer os at der er 3 forskellige slags i æsken. Han tager en af dem op og viser os hvordan man klipper spidsen af den. Han slikker på den og til sidst tager han en lighter, ???det er en Ronson. De bedste i verden???, siger han og tænder cigaren.

Den lugter faktisk ikke spor godt og vi forstår ikke at han kan lide at ryge den, men vi kan se han nyder den. Fru Hansen er kommet tilbage med vores sodavand. To citronvand. Vi drikker dem i tavshed. Vi er ubehageligt til mode for det tydeligt, at de ikke ved hvad de skal snakke med os om. Vi venter bare i stilhed…

Endelig kan vi høre at mor og far kommer hjem. Vi kan høre dem ude på fortrappen. Vi kan ikke høre hvad de snakker om, men vi venter på at de skal ringe på, så vi kan komme med op til os selv. Det gør de ikke. De går forbi og fortsætter op af trappen – vi venter bare…
Lidt senere kommer mor ned efter os. Der er noget hun lige skal forklare os, så hun tager os med ind i stuen. Døren ud til køkkenet er lukket.

???I dag nede på værkstedet var far ved at skære nogle brædder op. Der skete et uheld. Far fik hånden ind i saven, men der er heldigvis ikke sket noget alvorligt. Han har mistet spidsen af sin pegefinger, men lægerne har syet ham og han er ude i køkkenet lige nu. Han har fingeren i sæbevand og han har ondt, så I skal nok være lidt stille resten af dagen.???

Fars finger gror hurtigt sammen og jo, det kræver at vi er stille, for når det gør ondt er han eksplosiv og i ondt lune, så vi lærer hurtigt at flytte os – langt væk fra ham til såret er lægt.

Du vil sikkert også kunne lide