29

Jeg burde have…

Først skulle dagens opgaver lige overståes. Så var det retur til hjemmet gennem en regnbyge, som ved sit pludselige komme foranledigede den langsomste kørsel ad Alfred Nobels Vej, jeg nogensinde er stødt ind i. Overhaling er en by i Rusland på det stykke af byens vejnet, så det var bare om at rette ind og følge trop. Jeg tror, at vi var helt oppe at ringe på 30 kilometer i timen, når det gik rigtigt vildt for sig og ikke alene kørte vi langsomt, men bilen lå også konstant ude midt på vejen, så de modkørende nær endte i grøften, for at undvige. Farligt… farligt… og det var tydeligt, at her manglede enten koncentration eller overblik.

Da vi endelig nåede et stykke ind ad Sønder Tranders Bygade, blev jeg en smule hasarderet, for jeg vovede det ene øje og smuttede forbi bilen, som viste sig ført af en ældre mand, som sad med fortænderne hvilende på rattet – nå ja, næsten i hvert fald. Han sad med sammenknebne øjne, kørte stadig ikke over 30 i timen og var til fare for alt og alle, som mødte ham og så er det igen, at jeg undrer mig, for hvem er det, der forsømmer at fortælle den ældre mand, at han ikke længere er i stand til at føre bil? Og er han det ikke? Det så ikke sådan ud, men der er naturligvis ikke forbud mod at køre 30 kilometer i timen inde i byen. Til gengæld er det vist heller ikke helt normalt, at hoppe forskrækket i sædet, fordi en bil passerer – og det endda med et sving til følge, som ville have slået en evt. cyklist hjem, hvis vi havde spillet Ludo.

Jeg ved godt, at det ikke er verdens nemmeste opgave at få, når man som sagkundskab er nødt til at fortælle disse ældre samfundsborgere, at de ikke længere bør køre bil, men jeg synes til gengæld, at man er forpligtet. Hvor ofte skriver en læge en lægeattest, som per automatik giver fornyelse? Hvad er kriterierne, når man beder en læge om at foretage den obligatoriske lægeundersøgelse? Hvordan klæder man læger på til at risikovurdere vores ældre borgere? Jeg ved det ikke, men jeg ved til gengæld, at denne ældre mand var til fare for alle andre. Han var tydeligvis langt over halvfjerds og har derfor været omkring fornyelse af kørekortet mere end én gang.

Jeg husker tydeligt, da min egen farfar blev for gammel og for usikker, for langsomt reagerende og ude af stand til at afstandsbedømme. Vi sagde det! Han ville ikke lytte og havde en “god” læge, som glad og gerne og uden ret megen omtanke meddelte os, at farfars åndsevner var formidable. Jo tak, dem var der skam heller ikke noget i vejen med, men fordi man stadig kan formulere en fornuftig tanke, er det altså ikke ensbetydende med, at man er i stand til at føre bil.

Ringede jeg så til politiet tidligere i dag? Nej, det gjorde jeg ikke. Burde jeg have gjort dem opmærksom på hans mangelfulde kørsel? Ja, det siger min mave mig nu, for der er tydeligvis ikke andre, som har gjort det og tænk om han selv eller andre kommer til skade, fordi hans tid som chauffør egentlig er forbi. Det kan jeg så sove på i nat…

Du vil sikkert også kunne lide