32

Mareridtspotentialer

Vi bor lige overfor en antikvitetshandel. Legetøj i massevis er udstillet ovre i hans vinduer. Forrest plejer at være en nisse. En rigtigt skummelt udseende nisse. I år er han der ikke.

Til gengæld er der nok andet at blive bange for. Godt man ikke var barn dengang, da disse her var det eneste, man kunne risikere at få til jul…

Prøv engang at lægge mærke til ham den lille fyr nederst i højre hjørne. Pjerrot? Han ser da vildt uhyggelig ud. Han er meget gammel. Det ved jeg, fordi jeg har været indenfor i Slaraffenland. Sammen med Lone var jeg derinde i sidste uge. Vi ville opklare, hvorfor nissen ikke var ude at skræmme børn (og Lisbeth) i år.

Forklaringen lå på disken. I en gammel skotøjæske lå nissen sammen med tre andre af slagsen. Det er gamle udstillingsnisser fra tyverne. De er med ståltråd i lemmerne, så de kan formes efter forgodtbefindende.

Der er også gamle porcelænsdukker. Nogle af dem ligner den porcelænsdukke min mor havde, da hun var barn. Den gemte min mormor i skabet med legetøj, så den kunne vi lege med, når vi en sjælden gang blev passet af mormor og morfar.

Den havde brunt, krøllet hår og rosenrøde kinder. Jeg tror, at den var modelleret efter Dronning Margrethe. Dengang min mor var barn, var dronningen naturligvis bare en prinsesse Margrethe endnu.

Hunden og klovnen er mekaniske. De skiftes til at hoppe op og ned.

Jeg hader klovne. Jeg har haft en traumatisk cirkusoplevelse som barn, så kan jeg slippe for den slags, gør jeg det. Nu kan jeg nærmest ikke slippe, for hver gang jeg kigger ud af vinduet ned i Niels Ebbesens Gade, er det første mine øjne fæstner sig på, de to mekaniske dukker, som tilsyneladende er utrættelige.

Den allermest skumle af dem alle er nu alligevel den lille pige i den gule kjole. Se lige det djævelske blik hun sender den lilla nationaldragtsklædte dukke. Mareridt opstår ikke af ingenting.

Nissen kostede 425 kroner, som jeg ikke havde, hvis der skal være julegaver til familien. Det skal der, så nissen ligger fortsat i skotøjæsken på disken ned ved Tinsoldaten i Niels Ebbesens Gade, hvis du skulle være interesseret.

Du vil sikkert også kunne lide