6

Vingesus

Jens Bangs Stenhus i Aalborg er renæssancens absolut mest ambitiøse privatejede bolig og det skorter ikke på oplevelser, når man kommer forbi. Min læge bor i huset, så jeg kommer jævnligt derinde og føler mig hver gang hensat til en helt anden tid.

Man kunne lave balustre og stolpetoppe dengang. Denne her er kun én af de mange, som pryder hele den 5 etages høje trappeopgang. Den er omtrent så stor, som en 2-årigt barn og vejer sikkert vældig meget mere.

Jens Bangs Stenhus

Jens Bang var visionær storkøbmand, men også belastende retshaverisk og ærekær, så den plads han efterstræbte i byrådet, blev aldrig hans. De gad ham ikke.

Til gengæld byggede han byens største og højeste hus, stenhuset på 5 etager, som en torn i øjet på de fleste. Stuerne er beklædt med smukke træpaneler fra gulv til loft, trappen imponerende stor og så indrettede han ellers forretning i stueetagen – lige ud til kanalen og dermed hans varer, som kom ad søvejen.

Efter sigende var det kun 1. salen, som indeholdt alle de smukke møbler og kunstgenstande. Det var her gæsterne blev vist hen. Resten af etagerne blev brugt som lager, for alle hans varer.

Jeg har siddet på 1. salen i dag og fornemmet historiens vingesus.

Du vil sikkert også kunne lide