40

Smerte

Et hjerte kan briste mere end én gang. Det konstaterede jeg i går aftes, da vi var på vej i seng.

Oline var gået helt i opløsning. Pludselig var det gået op for hende, at Alexander virkelig ikke var længere og hele verden var væltet for hende, da hun var nået til at tænke, at han sikkert stadig havde været her, hvis han havde fået sit korset og sin kørestol. Hvis bare…

Vi vidste ikke, hvad vi skulle svare hende. Vi løb tomme for ord, for at høre sit barn hikste “Han havde jo slet ikke gjort dem noget” er ikke til at bære, for hjerter, som stadig smerter så skrækkeligt af de samme grunde.

Oline har fået en dag hjemme. Andet duer ikke, for det tog flere timer, at få snakket om alle de ting, som skulle vendes i de sene nattetimer. Det tog lang tid at forklare, at det er i orden at være ked af det stadig. At det er i orden resten af livet.

Jeg bekymres over hendes “Åh nej, nu fik jeg også gjort jer kede af det” efterfulgt af endnu en bølge af tårer, for jeg bliver pludselig opmærksom på, at hun måske holder ting tilbage, af angst for at gøre os kede af det. Sådan må det ikke være.

Vi fik forklaret hende, at det er i orden, at dele med os. At vi allesammen er kede af det og vil være det i lang tid endnu. Vi tænker også, at det måske vil være en god idé med en udenforstående, som er der til at dele med. Så ingen hensyn synes nødvendige. Hun skal have de optimale betingelser, for at komme hel gennem det her, men følelsen af at Alexander blev svigtet, kan ingen tage fra hende.

Jeg ville ønske, at ingen børn nogensinde skulle bære sådan en tvivl med sig gennem livet. Det burde være ganske unødvendigt og børneskuldre er smalle. Jeg ville ønske, at jeg kunne tage al hendes smerte, tvivl og sorg på mine skuldre. De er lidt bredere og ved tanken om at kunne gøre hendes vej lettere, er de så brede, som det er nødvendigt, men sådan er virkeligheden ikke. Den byder hende, at gå gennem livet med alle de tanker, som er hendes. Vi kan kun dele dem med hende.

I nat stod vi inde ved Alexanders billede. Det gav hende ro, at vide, at han er her endnu. At hans billede hænger i stuen, lige ved siden af hendes værelse. Bagefter blev dynen puttet om hende og hun blev endnu en gang forsikret om, at alle følelser er tilladte og ingen af dem forkerte. At vi er stolte af hende. At Alexander elskede hende betingelsesløst og altid var stolt af hende. At hun har gjort alt det rigtige.

Vi skal have fundet en mulighed for samtaler med en udenforstående, så alle tumletankerne kan få lyd og ikke mindst ører, som lytter uden at blive kede af det.

Du vil sikkert også kunne lide