7

Lidt klogere på en smørblomst

Morgenen startede tidligt. Jeg vågnede ved fuglefløjt og nød, at den tid nu er kommet. Vinduet er forlængst slået op i soveværelset. Jeg har udelukket myggene rimeligt effektivt med et gulvlangt, let gardin. Klog af skade kan man vel sige. Jeg har fået de første myggestik, men de opvejes så rigeligt af lyden af havens morgenfrisk fugle.

Ranunkelrester

Kaffen i koppen er varm. Ranunkelresterne er smukkere end smukke og radioen underholder. Jeg lytter til P4. Man er vel ved at være smårusten, når man gør det, men jeg holder af det lokale stof.

Denne morgen fortæller vores lokale naturvejleder Esben Buch om baggrunden for smørblomsten kælenavn. Vi kan sikkert alle huske barndommens leg med smørblomsten under hagen. Kom der en gul plet, kunne man godt lide smør, men der er – naturligvis fristes jeg til at sige – en endnu sjovere, finurlig og praktisk funderet baggrund for navnet.

Det siges at malkepigerne, når de skulle afgøre hvilken ko, der gav den fedeste mælk, tog en smørblomst. Blomsten placerede de på toppen af mælken. Sank blomsten ned i mælken, var mælken ikke specielt fed, men blev den liggende på toppen af mælken, omtrent uden at tage kontakt til væsken, viste det, at koen gav fed, lækker mælk.

Jo mere fedt i mælken, jo højere overfladespænding. Blomsten kunne ganske enkelt ikke synke. Ganske almindelig fysik anvendt i praksis. Jeg elsker sådanne små historier og jeg endte med at blive en lille smule klogere allerede inden klokken 9. Det er da ikke nogen ringe starte på en skøn, solrig lørdag.

Du vil sikkert også kunne lide

7 kommentarer

 • Avatar
  Svar
  Ecaterina Pedersen
  17. maj 2010 at 07:26

  Jeg ledte på nettet information omkring smørblomsten, da jeg er interesseret om jeg kunne bruge det i køkkenet, og kom din side. Normalt, jeg går ikke ind og læse blogs, det må jeg indrømme, men på et land facon blev jeg fanget af din sprog. Udover historien om smørblomsten, fik jeg også lejligheden at nyde en “smukkere end smukk” sprog. Tak for det!

 • Svar
  Vi nåede da frem… | Slagt en hellig ko...
  19. april 2009 at 10:12

  […] gårsdagens tidlige indlæg om smørblomster så omkranser de omtrent Steens matrikel. De står i tætte formationer, lyser op som solen selv og […]

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. april 2009 at 09:46

  Tusindfryd, jeg elsker også den slags :-)

 • Avatar
  Svar
  Tusindfryd
  18. april 2009 at 09:44

  Fantastisk historie – lige noget for en gammel naturvidenskabist som mig :-)

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. april 2009 at 09:34

  Catarina, jeg holder også meget af radioen og ja, man kan da heldigvis blive klogere hele tiden ;-)

  – god lørdag til jer også :-)

  Lavendel, tak… og nålepudeopskriften er at finde under et af indlæggene om netop nålepuderne. Du må lede i sidebaren under kategorier og så ind under opskrifter :-)

 • Avatar
  Svar
  lavendel
  18. april 2009 at 09:24

  Hej LiseLotte – sikke et smukt foto – de hvide farver!
  Vil du dele din nålepudeopskrift med mig??
  Rigtig god weekend
  Lone

 • Avatar
  Svar
  Catarina
  18. april 2009 at 09:13

  Sikke dejlig klog man kan blive af at lytte til radio. :-)

  Jeg elsker også at lytte til radioen, jeg er faktisk ikke specielt glad for morgen tv, selvom rigtig mange foretrækker at have tv’et kørende. Her er det altid radioen der bliver tændt om morgenen.

  Rigtig god lørdag til dig og familien. :-)

 • Byd gerne ind