20

En bekymring mindre

Bekymringsdukker har fulgt mig gennem mange år. Jeg stødte på dem hos Gavlhuset her i Aalborg. Derinde kunne man altid finde mange sjove, spændende og anderledes ting. Siden har jeg suppleret samlingen jævnligt ligesom jeg er blevet foræret nogle stykker.

Maya-indianerne har brugt dem altid. Deres børn kan fortælle om deres angst eller bekymringer til dukken, som så placeres under hovedpuden om natten. Næste morgen har dukkerne fjernet bekymringerne og alt er godt. Måske man skulle forsøge ind imellem? Lige nu ligger de bare altid allevegne. I går fandt jeg en stak i bunden af min taske.

Bekymringsdukkerne er typisk meget enkelt udformet. Lidt strå til skelet, et stykke pap til ansigt og små stykker uldgarn og stof til resten. Mine ligger i små stofposer, men det behøver de ikke gøre. De er ikke kostbare, men de er sjove og et finurligt symbol på, at angst og bekymring er universelt og noget, vi alle møder ind imellem. De er også forskellige og typisk kan man sagtens se, at det er forskellige mennesker, der laver dem.

Nogen er mere sirlige end andre. Dukkerne ovenfor er temmelig groft karikerede menneskeskikkelser og med en noget gusten Sidney Lee-lignende teint, men læg lige mærke til ham fætteren øverst i billedet…

Han er jo total cool på den fede måde. Solbriller, kraftigt og velvoksent moustache og – det fremgår ikke af billedet – et dejligt, kraftigt og temmelig langt hår, som falder i klædelige bølger ned af en ryg, som ender i et par hippe, orange bukser. Lyserød skjorte. Behøver jeg sige mere?

Jeg tror nok lige, at jeg har fundet bekymringsdukkernes svar på Tom Jones. Vi er nogen, som er mere heldige end andre!

Du vil sikkert også kunne lide