12

Lavendelhækken

I disse dage springer lavendelhækken ud og hvert eneste år, når det sker, er jeg glad helt ned i storetæerne, for den lavendelhæk er ikke alene smuk og dekorativ, men den dufter også af sol, sommer og ikke mindst Provence, som jeg elsker.

Pludselig forvandles gårdpladsen og lilla skyer indtager pladsen foran længerne.

Årets lavendelhæk er ikke den smukkeste hæk, jeg har haft. Den er lidt skamskudt på sine steder, for plantern dør og nye skal til. Altsammen noget, som kan ses, når man kigger ud over landskabet af lilla. Det giver dog ingen skår i min glæde ved hækken. Jeg elsker den og jeg elsker, at den dufter i lang tid fremover.

Når jeg åbner vinduerne ud mod gårdspladsen, strømmer duften af lavendel ind gennem vinduerne.

Om aftenen, når duggen falder, aktiveres olien og duften bliver helt fantastisk.

Jeg er ikke den eneste, som elsker hækken. Sommerfugle og bier flokkes om den lige om et øjeblik, men de har endnu ikke fundet den for alvor og måske blæser det i virkeligheden for meget i dag, til de gider prøve.

Ind imellem de lilla lavendler finder jeg fortsat spor af de mange ikke-lilla planter, som i årenes løb er havnet i hækken. Det har været en fejl, for idéen var, at det skulle være en traditionel lilla lavendelhæk, som skulle stå langs gårdens længer.

En hvid sniger sig op gennem stenene og danner fin kontrast. Den er stædig og vedholdende, for jeg har for længe siden fjernet moderplanten. Med sådan en livsvilje får den lov til at blive.

Ind imellem sætter lavendlerne selv nye planter mellem stenene. Mindst én gang om sommeren tager jeg en runde, hvor jeg indsamler de småplanter, jeg finder, hvis de ikke står praktisk allerede. De flyttes ind i haven, hvor de får lov til at vokse sig store, inden jeg måske igen sætter dem ud i hækken. Sådan kan den vedligeholdes uden de store udgifter og jeg kan lide tanken om, at det de samme lavendler, som supplerer sig selv hele tiden. Uhm, som der dog dufter derude :-)

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Heidi
  28. juni 2015 at 13:17

  Hej

  Ved du hvornår det perfekte tidspunkt er at høste lavendlerne hvis jeg gerne vil bruge dem til tørring/duftposer/mad etc.
  Er det nu, og hvis jeg klipper dem nu – når de så at blomstre endnu engang denne sæson?

  Venlig hilsen
  Heidi

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. juni 2008 at 16:31

  Vel er de så, Bambi – og meget villige til at sætte aflæggere :-)

 • Reply
  Bambi72
  12. juni 2008 at 16:03

  Jeg elsker dem også, og har dem flere steder i haven… Mens den lilla, men den hvide har jeg også et par stykker af….
  De er bare så vidunderlige

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. juni 2008 at 09:02

  Jamen det er slet ikke det værste at være skyld i, Yrsa ;-)

  Jeg elsker også den duft og du har ret. De dufter jo hele året, hvis man strejfer dem. Skønne, skønne planter :-)

 • Reply
  Yrsa
  12. juni 2008 at 08:55

  Hæ det er lidt sjovt med dine lavendler for jeg tror det er pga dig og din glæde ved lavendler at jeg har fået hele 3 små lavendel hække omkring vores hus.
  Jeg elsker også bare den duft når jeg går forbi – jeg har en lige uden for hoveddøren og 2 ned langs trappen til haven Uhmm!

  Hmm mine er altså ikke helt sprunget ud endnu men duften har været der et stykke tid.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  11. juni 2008 at 17:10

  Rosa, jeg elsker den lavendelhæk. Ganske enkelt :-)

  Bodil, det har jeg da. Jeg anvender lavendlen i både mad og bagværk. I moderate mængder er den skøn :-)

  Lotte, tænk engang… at leve af at dyrke lavendler. Det gad jeg altså godt… i Provence et sted :-)

  Helle, det er da bare i gang med det samme :-)

  et cetera, selvfølgelig gør du det. Det ville klæde dit hus :-)

  Deborah, det er en dejlig plante – og den trives også fint i krukker :-)

 • Reply
  Deborah
  11. juni 2008 at 15:35

  Jeg havde en i mit hus, og det er SKØNT, at have den til at skabe duft og farve. Min stod lige ved min hoveddør, og jeg nød den meget.

 • Reply
  et cetera
  11. juni 2008 at 15:23

  Den hæk “efterligner” jeg snart, Liselotte – den er vidunderligt for alle sanser – og for Frankrigs-elskere ovenikøbet minde-fremkaldende som meget lidt andet. Endelig så passer det så fantastisk til huse som vores :-)

 • Reply
  Helle
  11. juni 2008 at 13:56

  Nøøj hvor er den flot. I vores gamle hus, prøvede jeg også at lave lavendler, med stort held. Måske jeg skulle prøve igen. Håber du har det bedre i dag !

 • Reply
  Lotte
  11. juni 2008 at 13:50

  Lavendel kan også bruges i anden madlavning end kager :-)
  Jeg har lige læst en artikel i Gardeners World om at leve af at dyrke lavendel…det må være en dejlig beskæftigelse.

 • Reply
  Bodil
  11. juni 2008 at 13:35

  Fantastisk – jeg elsker lavendler. Har du prøvet lavendelsmåkager – smager skønt og ikke spor parfumeret.

 • Reply
  rosa
  11. juni 2008 at 13:19

  Å guuud så fantastisk! Er det rart jeg er misunnelig på hagen din. Jeg fikk opp øynene for peoner når jeg så de hos deg, men lavendel har jeg alltid elsket. Nydelig lukt og nydelig farge : )

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)