9

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Selvfølgelig var vi nede ad Kurfürstendamm, da vi var i Berlin. Selvfølgelig, for her ligger butikkerne skulder ved skulder og både Oline og Kenneth var i humør til at shoppe igennem. Det lykkedes, skal jeg love for. Jeg selv var langt mere behersket, selvom det kan lyde som en løgn.

På Kurfürstendamm ligger Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. I første omgang, kunne vi ikke rigtigt gennemskue, hvad pokker de underlige bygninger, som lå omkring kirkeruinen var, men vi blev da heldigvis klogere.

Jeg ved ikke, hvad der er mest iøjnefaldende, den nye kirke eller den sønderbombede ruin, som står med ituskudte tårne.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche er bygget i 1800-tallet og blev bombet under et luftangreb i 1943. Resterne af kirken stod tilbage i nogle år, mens man diskuterede, hvad man skulle gøre ved dem. Skulle man genopbygge kirken eller skulle man, som nogen foreslog, bygge en ny kirke omkring ruinen? Det endte med, at man besluttede at gøre det sidste og nu står læbestiften og pudderdåsen og flankerer et stykke verdenshistorie midt på Kurfürstendamm.

Den oprindelige del af kirken er lavet om til et mindehal mod krig. Der er stadig de smukkeste mosaikker og alene gulvet var en oplevelse.

Vi gik en runde inde i ruinen, for så at vende opmærksomheden mod den nye kirke.

Udefra kan man slet ikke se, at kirkebygningen og tårnet er bygget af blå glasmosaikker. Kirken ser ud af ingenting, til man kommer indenfor, hvor man straks omsluttes af blåt lysindfald fra de mange glasmosaikker.

Jeg tændte et lys for Alexander. Det er der ikke tradition for i de danske kirker, men jeg holder meget af den tradition, så selvfølgelig skulle der lys til. Bagefter fandt jeg Kenneth og Oline henne på bænkrækkerne. De sad og lyttede til orgelmusikken, som strømmede gennem rummet.

Orglet er placeret oppe på en repos over kirkerummet, som er rundt. Lyden løb rundt, op og ned og omsluttede os fuldstændigt. Jeg blev meget rørt, mens jeg sad og lyttede. Til sidst måtte jeg ud, men jeg fik en stor oplevelse, så jeg er glad for, at vi trak over Kurfürstendamm og lod nysgerrigheden vinde over trangen til skygge den eftermiddag i Berlin. Sikke koncerter der kan afholdes derinde.

Du vil sikkert også kunne lide