31

Vævestrik – hvordan?

Vævestrik er rigtigt sjovt, når man, som mig, ikke er imponerende dygtig til flerfarvestrik eller for den sags skyld kun er begavet med en meget lille portion tålmodighed, som ikke er helt kompatibel med flere farver, mange tråde og en finmotorik, som skal være i top.

Når man strikker vævestrik, strikker man kun med én farve ad gangen. Se det er jo noget, jeg kan finde ud af…

Mønstrene i vævestrik fremkommer ved, at man springer masker over/lader masker hvile på nogle af pindene, hvorefter de så strikkes med igen, når mønstret fordrer det. Der kan laves millioner af varianter over teknikken og det er rigtigt sjovt at eksperimentere med, men til trøjen med det farverige bærestykke, har jeg ladet mig inspirere kraftigt af Isagers model Clover.

Nedenfor vil jeg prøve at demonstrere/forklare, hvordan jeg gør og får du blod på tanden, kan du se endnu flere muligheder i Slaraffenland, hvor der er en række vævestrikkede mønstre i menuen “Teknikker”, som kan hentes kvit og frit. Jeg vil tro, at du sagtens kan finde endnu flere på nettet, men det vil jeg lade dig om at prøve. Her kommer i hvert fald et forsøg på at forklare…

Min bort er strikket helt simpelt i et mønster, som er deleligt med to. Hele dette mønster består udelukkende af retpinde. På vrangsiden kunne man have valgt at strikke vrang, så det endte som glatstrik, men jeg vælger altså, at alle pinde strikkes ret.

Pind 1 & 2: Slå masker op i din grundfarve (A) og start med at strikke 2 pinde ret.

Pind 3: Nu skal du have fat i farve nummer to (B). Hveranden maske strikkes ret i farve B. Hveranden maske strikkes ikke, men løftes af pinden mens du sørger for, at garnet løber på bagsiden af arbejdet, så den bliver usynlig på det, som skal ende som forsiden.

Pind 4: Vi er nu på vrangsiden af arbejdet og gentager egentlig bare pind 3, men med den forskel, at tråden (B) nu skal flyttes over på bagsiden af arbejdet, så den igen bliver usynlig på forsiden. Det betyder, at B skal løbe på det, som lige nu er din forside, når du løfter masker af pinden.

Pind 5 & 6: Tag igen fat i farve A og strik nu alle masker ret på begge pinde. Maskerne, som er sprunget over på de sidste 2 pinde, bliver nu trukket med op igen og på den måde vokser mønstret frem.

Mønstret kan fortsættes i den uendelige. Her er jeg klar til at starte endnu en mønsterpind (pind 3 og 4), men vil du lave farveskift, som jeg har valgt at gøre i mit bærestykke, skal du skifte farve efter pind 4 efter et passende antal mønstre.

Jeg har valgt at strikke pind 1-6 én gang og herefter pind 1-4 én gang, hvorefter jeg har valgt at snuppe en ny farve A, mens jeg har bibeholdt farve B gennem hele arbejdet. Der er masser af andre muligheder, så det er bare med at komme i gang med at lege – det bedste der findes :-)

You Might Also Like

31 Comments

 • Avatar
  Reply
  Bente
  18. februar 2016 at 19:02

  Hej Liselotte, skøn blog du har – jeg har hentet meget nyttig inspiration hos dig og tak for det ; )
  Nu fik jeg lige lyst til at besøge det link du har på her – Slaraffenland – men jeg får en side frem, hvor alt er skrevet på latin og det forstår jeg simpelthen ikke et ord af – er du sikker på, at det er et korrekt link? Eller er det bare hos mig den er helt gal ? Mange hilsener herfra ; )

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   19. februar 2016 at 11:49

   Linket er 7 år gammelt, Bente, så det kan sagtens være dødt nu. Jeg tjekker ikke alle de gamle link :-)

 • Avatar
  Reply
  Tina Løvstrøm Hesselager
  1. december 2013 at 20:10

  Hej Liselotte:-)
  På 3.pind, når man tager masken løst af, tager man den så af, som var det en vrangmaske? Det ser sådan ud på billedet, men er jo en retpind.
  K.h Tina

  • Avatar
   Reply
   Tina Løvstrøm Hesselager
   1. december 2013 at 21:11

   Fandt ud af det selv! Nu skal jeg bare finde ud af, om man kan strikke vævestrik rundt ,det kan man jo nok, men hvordan.
   Pønser på en chik, lille rundstrikket chanel-agtig nederdel.
   Slutter mig til tak-til-tutorial-flokken!
    

 • Avatar
  Reply
  Louise
  20. december 2012 at 17:27

  Hej Liselotte
  Jeg faldt lige over din blog fordi jeg skal i gang med en trøje i vævestrik til min datter.
  Jeg kunne ikke lige finde ud af hvordan jeg skulle gøre det (ud fra opskriften) så TUSINDE TAK for denne fine vejledning. Det ser jo smadder nemt ud. 
  Glæder mig til at kigge lidt mere på din blog her. Ser super skøn ud..

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. december 2012 at 08:13

   Selv tak Louise og rigtig god fornøjelse med strikken :-)

 • Avatar
  Reply
  Edle Andersen
  2. oktober 2012 at 23:08

  Tusind tak for en super god vejledning til at strikke vævestrik. Jeg så en opskrift med det, men anede ikke, hvad det var, det ved jeg nu. Det skal prøves SNART.

  Mvh. Edle Andersen
   

 • Reply
  www.ildkat.dk » Tænk, at jeg ejer en sådan nu!
  7. april 2009 at 17:35

  […] strikker jeg på, når jeg øver mig på “vævestrik”. Jeg fik modet til at prøve, da Liselotte var så venlig at smide en forklaring online […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  24. marts 2009 at 15:55

  Det er så sjovt at strikke vævestrik – og bikuberne, de er faktisk magen til det, jeg har anvendt til det hæklede “murstens”-tørklæde :-)

 • Avatar
  Reply
  pickles
  24. marts 2009 at 15:09

  Fantastisk fint! Må prøves en gang;)

 • Avatar
  Reply
  Dorte
  23. marts 2009 at 21:49

  Tak for inspirerende indlæg om vævestrik – jeg har straks kastet mig ud i et par strømper i en af de teknikker, du linkede til hos Slaraffenland. Jeg strikker ringe – udfordringen går ud på at få mønstret til at passe, når man strikker rundt i stedet for frem og tilbage. Jeg synes umiddelbart at masken, der trækkes op, bliver lidt lang, men det arter sig måske undervejs…. jeg klør på. Mønsteret er vist også kendt som bikuber … tror jeg.

 • Avatar
  Reply
  Sigrun
  23. marts 2009 at 19:29

  Takk for superfin demonstrasjon!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  23. marts 2009 at 09:52

  Vævestrik er sjovt og nemt, så det er bestemt en teknik, som sagtens tåler en revival :-)

 • Avatar
  Reply
  Sylvia
  22. marts 2009 at 23:56

  Så, det er altså vevstrikk det heter!!
  jeg har nemlig strikket både tøfler (Bosniatøfler) og vaskekluter med dette mønsteret. Tilogmed puter er flott i denne teknikken. Bare spør om du vil ha en oppskrift……..

 • Avatar
  Reply
  Kirstenk
  22. marts 2009 at 23:30

  For sulen da Liselotte, jeg lærte netop vævestrik af min farmor for mange år siden, men havde glemt alt om det …indtil nu…

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. marts 2009 at 22:04

  Sanne, jeg har tidligere skrevet om at strikke trøjer oppefra og ned. Jeg har endda givet lidt løse anvisninger, men jeg husker ikke hvornår, så du må prøve at søge – brug feltet ude i sidebaren :-)

  Det er en herlig måde at strikke/hækle trøjer på, for man får en enestående mulighed for at prøve dem løbende og kan derfor hele tiden justere størrelsen :-)

 • Avatar
  Reply
  Sanne
  22. marts 2009 at 19:31

  Ja, med dine fine, enkle billeder, er det jo li’som om at alle kan være med. Super, tak for det!
  Men hvordan strikker man en trøje med bærestykket først
  (-omvendt kan man vel kalde det)?? Er det ikke noget du kan give nogle tips til. Jeg mener, også at have set det tidligere på din blog – ‘sennep og asters’ vist nok…
  Iøvrigt kan jeg fuldt ud tilslutte mig Janne; Der er alt alt for mange gode ideer hér. Jeg når ALDRIG en brøkdel af alt det du disker op med, førend du kommer med 1000-vis af nye smukke ting, som jeg også godt kunne tænke mig *suk* Men bliv endelig ved, jeg må da nå LIDT af det en dag … ;o)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. marts 2009 at 18:55

  Faster Mette, det er bare sjovt, at det er din side, jeg henviser til. Skønt at du har lagt alle de mønstre ud til fri afbenyttelse :-)

 • Avatar
  Reply
  helle
  22. marts 2009 at 18:53

  Yes….tror at selv en som jeg, der kun kan ret & vrang (øv & suk) – ville kunne lave sådan et smukt mønster :-) Det må prøves en af dagene
  Tusind tak for dine billeder og vejledning :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. marts 2009 at 18:53

  Hvor er det bare en fornøjelse at læse alle de dejlige kommentarer. Jeg håber at i det mindste nogen af jer får sjov med at strikke vævestrik :-)

 • Avatar
  Reply
  Smurfa
  22. marts 2009 at 18:24

  Tusen takk, hvor du er snill som vil bruke en hardt tiltrengt fridag på å lære bort dette. Jeg gleder meg til å prøve ut denne teknikken og skal aller først lage meg en grytelapp- så får vi se om jeg klarer å holde tungen i den rette munnen;-))

 • Avatar
  Reply
  diana rose
  22. marts 2009 at 17:56

  Kære Liselotte.

  Gad vide, hvor mange kvinder og mænd i dette ganske, danske land – incl. undertegnede, der sidder med små eller store svedige hænder med tungen lige i munden, og skal prøve dette af, for hvor er det flot og spændende, og opskriiften, den er “tekstet for hørehæmmede”, som jeg plejer at sige, – ja, den er måske ekstra aktuel, på denne side, der tilhører en tolk!!!!!!!!
  Af hjertet tak, og fortsat god søndag.
  Knus fra Diana i Ebeltoft

 • Avatar
  Reply
  Annette
  22. marts 2009 at 16:58

  Du er bare så god til at forklare – det ser jo enkelt nok ud – det må jeg bare prøve.

  Glæder mig til at se dit færdige resultat.

  Fortsat god søndag:-)

 • Avatar
  Reply
  Faster Mette
  22. marts 2009 at 16:16

  Hej Liselotte
  Slaraffenland er min side :) Jeg troede faktisk ikke, at der var besøgende på den mere, for det er flere år siden jeg lavede den, og har opdateret den!
  Jeg gik på seminariet med en Berit Dürr Davidsen, og jeg ved at hun har samlet omkring 100 mønstre i vævestrik i en bog. Jeg har ikke selv bogen, men søg på nettet, og du finder den sikkert. Jeg har strikket en del i vævestrik, og det er en rigtig skøn teknik. Og for børn er det godt, at der ikke ligger lange tråde på bagsiden, som små fingre kan sidde fast i :)
  Glæder mig til at se dit færdige resultat – som, hvis jeg kender dig ret, bliver færdig en af dagene :)

  God søndag!

 • Avatar
  Reply
  Tina Larsen
  22. marts 2009 at 16:02

  Altså, Liselotte… her har jeg i ugevis gået som katten om den varme grød og spekuleret på, hvordan jeg skulle gribe det dér væve-halløj an – efter at have set det flere steder. Og så kommer du lige med en anvisning, som fuldstændig sparer mig for at ty til biblioteket (hvilket jeg naturligvis havde gjort til sidst, men nogle gange får jeg næsten for MANGE instruktioner i sådan en bog…) ! Det her er kanon – endnu engang tak for inspirationen!

 • Avatar
  Reply
  Ella
  22. marts 2009 at 14:40

  Uhhh hvor er det flot, gid jeg kunne ….

 • Avatar
  Reply
  Gitte J
  22. marts 2009 at 14:26

  Den måde du forklarer og viser det, ser det nemt ud, men jeg ville få svært ved at holde styr på trådene kommer på den rigtig side. Jeg holder mig til patchwork.

 • Avatar
  Reply
  Karin Grøn
  22. marts 2009 at 14:02

  Uh, hvor var det en fin forklaring. Den er kopieret og gemt under strikketeknikker i min webstrikmappe på pceren. Tak fordi du delte den med os

 • Avatar
  Reply
  Lene Møller
  22. marts 2009 at 13:54

  Ja, vævestrik er fantastisk nemt og det ser så flot ud i det færdige produkt. Kender du strikkeren Bente Rønberg? Hun har udgivet en bog, der hedder “Vævestrik”. Hun har også en hjemmeside http://www.ausumlille.dk – der kan du se flere af modellerne fra bogen.
  Fortsat god fornøjelse med teknikken.

 • Avatar
  Reply
  Anette
  22. marts 2009 at 13:41

  Det ser interessant ud. Måske man skulle prøve at lege med det en dag…..

 • Avatar
  Reply
  Janne
  22. marts 2009 at 13:38

  Jeg tror altså jeg bliver nødt til at holde op med at følge din blog! Du giver mig hele tiden nye ideer der skal afprøves…. altså ;-)

  Super vejledning, det må jeg prøve når jeg har den trøje færdig jeg er igang med nu, der mangler alligevel ikke så meget og ellers kommer den nok bare til at ligge og samle støv.
  Jeg synes simpelthen det er flot du gider lave sådan nogle vejledninger :-) Du sætter virkelig nogle ideer igang. TAK :D

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)