31

Vævestrik – hvordan?

Vævestrik er rigtigt sjovt, når man, som mig, ikke er imponerende dygtig til flerfarvestrik eller for den sags skyld kun er begavet med en meget lille portion tålmodighed, som ikke er helt kompatibel med flere farver, mange tråde og en finmotorik, som skal være i top.

Når man strikker vævestrik, strikker man kun med én farve ad gangen. Se det er jo noget, jeg kan finde ud af…

Mønstrene i vævestrik fremkommer ved, at man springer masker over/lader masker hvile på nogle af pindene, hvorefter de så strikkes med igen, når mønstret fordrer det. Der kan laves millioner af varianter over teknikken og det er rigtigt sjovt at eksperimentere med, men til trøjen med det farverige bærestykke, har jeg ladet mig inspirere kraftigt af Isagers model Clover.

Nedenfor vil jeg prøve at demonstrere/forklare, hvordan jeg gør og får du blod på tanden, kan du se endnu flere muligheder i Slaraffenland, hvor der er en række vævestrikkede mønstre i menuen “Teknikker”, som kan hentes kvit og frit. Jeg vil tro, at du sagtens kan finde endnu flere på nettet, men det vil jeg lade dig om at prøve. Her kommer i hvert fald et forsøg på at forklare…

Min bort er strikket helt simpelt i et mønster, som er deleligt med to. Hele dette mønster består udelukkende af retpinde. På vrangsiden kunne man have valgt at strikke vrang, så det endte som glatstrik, men jeg vælger altså, at alle pinde strikkes ret.

Pind 1 & 2: Slå masker op i din grundfarve (A) og start med at strikke 2 pinde ret.

Pind 3: Nu skal du have fat i farve nummer to (B). Hveranden maske strikkes ret i farve B. Hveranden maske strikkes ikke, men løftes af pinden mens du sørger for, at garnet løber på bagsiden af arbejdet, så den bliver usynlig på det, som skal ende som forsiden.

Pind 4: Vi er nu på vrangsiden af arbejdet og gentager egentlig bare pind 3, men med den forskel, at tråden (B) nu skal flyttes over på bagsiden af arbejdet, så den igen bliver usynlig på forsiden. Det betyder, at B skal løbe på det, som lige nu er din forside, når du løfter masker af pinden.

Pind 5 & 6: Tag igen fat i farve A og strik nu alle masker ret på begge pinde. Maskerne, som er sprunget over på de sidste 2 pinde, bliver nu trukket med op igen og på den måde vokser mønstret frem.

Mønstret kan fortsættes i den uendelige. Her er jeg klar til at starte endnu en mønsterpind (pind 3 og 4), men vil du lave farveskift, som jeg har valgt at gøre i mit bærestykke, skal du skifte farve efter pind 4 efter et passende antal mønstre.

Jeg har valgt at strikke pind 1-6 én gang og herefter pind 1-4 én gang, hvorefter jeg har valgt at snuppe en ny farve A, mens jeg har bibeholdt farve B gennem hele arbejdet. Der er masser af andre muligheder, så det er bare med at komme i gang med at lege – det bedste der findes :-)

Du vil sikkert også kunne lide