16

Stockholm og jeg

I dag er det fredag. Dagen før dagen. I morgen vender vi bilen og kører mod Göteborg, hvor vi kører ombord på færgen til Frederikshavn. Her fra er der ikke langt hjem til Tjørnevang.

I dag er stadig Strängnäs og udsigt til hygge, handel og måske en spadseretur ved Mälaren. Det vil i hvert fald være et af mine forslag, hvis andre end mig orker kulden, som synes at være allestedsnærværende her, selvom temperaturerne siger noget andet.

Aftalen er, at vi må sove længe i dag, så jeg forventer en stille morgen med kun mig selv som selskab ud over P4, som underholder i baggrunden. Det passer mig fint. Jeg er ikke krævende. Jeg kigger i stedet stakken af fotos igennem. Gårsdagens tur til Gamla Stan har resulteret i en god stak.

Det er en meget hyggelig bydel, som sagtens kunne underholde mig. Jeg var vild med blandingen af restauranter, caféer og butikker og jeg kunne lide, at det er enkeltbutikker, som hver især er unikke.

Jeg fandt mange små butikker, som lokkede mig indenfor, men jeg trak også hurtigt forbi de mange turistfælder, som tilsyneladende også får plads lige her. Der var mange butikker, som bugnede med souvenirs og ikke meget andet. Stemningen var lidt ligesom den, vi fandt på vej til toppen på Mont-Saint-Michel i Normandiet.

Der er skønne kig ned ad gyderne og der skal ikke være meget plads til rådighed, før der ligger en butik her i bydelen. Også det er meget lig det, vi møder i de gamle bydele i Frankrig, så det var på den måde ikke nyt, men nærmere som at komme hjem og vi bemærkede det allesammen.

Ind imellem skulle der tankes op og en kop kaffe kunne snildt hjælpe til det. På et tidspunkt rakte den altså ikke længere og så måtte der fast føde på bordet. Kenneth og jeg fik en portion Carbonara, som var en arbejdsmand værdig og det er delvist den, vi stadig lever på her næsten et døgn senere.

Nedenfor er loftet i en af caféerne vi kom forbi. Her underholdt en ung pige hele etablissementet med en underlivssygdom, som både hun og veninden delte. Hun ringede op og havde ophedede diskussioner og trusler fløj gennem luften, mens hun, uanfægtet de omkringsiddende, forklarede symptomer og behandling. Interessant eller ubehageligt?  I hvert fald var det nok til, at nogen af os lignede kaniner fanget i et par billygter. Vi kunne ikke rigtigt undgå og måtte bare slå hørelsen fra i det omfang, det var muligt.

Vejret var i den grad med os. Høj sol og blå himmel. Ved vandet er der koldt uanset. I Amsterdam kan der – trods plusgrader – være bidende koldt, fordi vind og vejr bare er et andet, når man er tæt ved vandet. Det vidste vi, så vi var forberedt. Godt med varmt tøj gjorde en forskel, men det var tydeligt at mærke, at de syv grader de kunne fremvise i går, kun var på papiret.

Jeg er sikker på, at Stockholm er fantastisk om sommeren. Jeg er helt sikker på, at jeg skal gense byen, men næste gang skal det være, når alting er grønt, mildt og venligt. Stockholm og jeg blev ikke  rigtigt gode venner denne gang.

Måske er det fordi, at jeg i grunden slet ikke er til storby i denne uge. Måske er det fordi, jeg egentlig er meget mere til Strängnäs og opland. Jeg er vild med Sverige, når vi snakker udenfor alting. Jeg elsker landet og jeg elsker de mange, vidtstrakte stræk af skov og marker med enkelte huse eller gårde med kilometers afstand, men Stockholm og jeg er nu alligevel slet ikke færdige med hinanden. Byen får så absolut en chance mere, men næste gang bliver det forår eller sommer, som skal lægge ryg til. Kenneth kan lokkes, kan jeg mærke. Det er godt.

You Might Also Like

16 Comments

 • Avatar
  Reply
  Marianne Kruse
  24. februar 2012 at 23:20

  Jeg skal til Stockholm i juli. Glæder mig meget – og endnu mere efter at have læst med her de sidste dage. Dejlige billeder og beretninger! Men der er sørenjensemig langt til Stockholm fra Aarhus i en lille Corsa. :-)

 • Avatar
  Reply
  Mette
  24. februar 2012 at 18:42

  Sveriges mange smukke marker fortjener også et gensyn om sommeren. Jeg har holdt ferie i Sverige 2 gange om sommeren, hvor vejret var helt fantastisk. Du må også have hørt svenskernes begejstring i denne uge over, at der er født en kronprinsesse. At hun så er kommet til at hedde Estelle er vist en helt anden sag…..:-)

 • Avatar
  Reply
  Hege
  24. februar 2012 at 18:23

  Akkurat så hyggelig er det der.

   

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   24. februar 2012 at 20:09

   Ja, det er der virkelig, Hege, men du har det vist også svært dejligt, hvor du er :-)

 • Avatar
  Reply
  Koselig
  24. februar 2012 at 17:30

  Jeg har aldri vært i Stockholm :o synd og skam!
  Det ser jo ut som en veldig fin by!!
  Kos deg!
  Gøteborg derimot, der har jeg vært noen ganger om sommeren, det er fin by. Jeg minnes Madonna konsert – Blond Ambition Tour. Det var moro :)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   24. februar 2012 at 20:07

   Jeg har også været i Göteborg en del gange, for den ligger bekvemt for en, som bor i Aalborg, men Stockholm har jeg ikke besøgt før. Her er meget smukt og jeg er ikke færdig med området. Vi vender tilbage :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  24. februar 2012 at 17:05

  Jeg er helt sikker på, at jeg nok skal komme overens med Stockholm en sommerdag ude i fremtiden :-)

  I dag har stået i småbyernes tegn og det har passet mig strålende, for jeg elsker småbyerne og jeg elsker faktisk, at jeg bare kan hygge og slappe af og ikke forvente noget, men slentre og lade mig overraske  :-)

 • Avatar
  Reply
  Tante T
  24. februar 2012 at 16:59

  Tak for dine beretninger i ugen der gik. Du har gjort mig sådan lidt smålun på en tur til Sverige…

 • Avatar
  Reply
  Mia Folkmann
  24. februar 2012 at 16:30

  Jeg har kun været i Stockholm om sommeren, hvor folk slentrede ture langs vandet med en is eller spiste medbragt mad i parken. Gamla Stan viser sig sikkert fra sin allerbedste side, når man kan sidde ved et cafébord og nyde stemningen. Jo, sommer-Stockholm er aldeles dejlig – og så har du den til gode!!

  God tur hjemad… :-)

 • Avatar
  Reply
  Birgitte
  24. februar 2012 at 15:13

  Jeg var der i september og det var skønt! Jeg er dog enig i at det er mindst ligeså skønt at være på landet i Sverige. Det er jo dér Sverige er Sverige, ikke?

 • Avatar
  Reply
  gitte
  24. februar 2012 at 14:54

  Jeg var i Stockholm sidste år i maj, i skønne 23 grader – og alt var fantastisk og mildt og smukt. Og alt jeg har læst i Jan Guillous Coq Rouge-bøger gave endelig langt om længe mening… :-)

 • Avatar
  Reply
  GitteSP
  24. februar 2012 at 14:00

  Stockholm kræver mere end et besøg…. sådan har jeg det i hvert fald, var der på overraskelseskæresteweekendtur for 5-6 år siden….. men jeg er mere til gode. Helt bestemt.

  Fortsat god ferie hos svensken

 • Avatar
  Reply
  Mads Peder Nordbo
  24. februar 2012 at 12:43

  Herlige billeder:) Jeg elsker Stockholm og har af to omgange taget fag på Stockholms Universitet … og ja, der er skønnest om sommeren; helt vildt faktisk. Gamla Stan, Djurgårdskanalen, Vasamuseet, Thielska Galleriet, Prins Eugens Waldemarsudde,  Södermalm og så naturligvis seljture med de gamle både rundt i Skærgården mellem alle de små Strindbergske øer, hvor man, hvis man vil, kan stå af og bade uforstyrret hist og her … og, og, og … Runestens-ekspeditioner nord for Stockholm, hvis man er til den slags:)

  God tur, hvis I kommer afsted en sommerdag også:)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   24. februar 2012 at 13:59

   Det gør vi, Mads Peder! Jeg vil så gerne, så jeg vil arbejde for sagen :-)

 • Avatar
  Reply
  Lene
  24. februar 2012 at 08:48

  De gader vil være skønne at gå på om sommeren, men udenoms Stockholm vil også være skøn. Tak fordi du deler, du ved jo, at det bliver en del af min forberedelseslæsning om et par måneder :-) Må de sidste feriedage omfavne jer kærligt :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   24. februar 2012 at 11:48

   Jeg er helt sikker på, at I vil nyde byen, Lene. Lige omkring Gamla Stan og Skansen er der garanteret vidunderligt om sommeren :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)