Jeg kan drikke kaffe uanset tidspunktet. Jeg har aldrig oplevet, at indtagelse af drikken har bestemt, at jeg ikke kan sove, når den tid er.
Jeg kan lide en kop kaffe, men jeg kan også lide, når jeg ulejliger mig med at finde yndlingskoppen frem og gør mig umage med den ene kop, jeg så drikker.
Kaffekoppen er ikke af de mindste. Faktisk er den vel en jumbokop beregnet til te, men det er jeg og kaffen nu ligeglade med. Til gengæld er jeg så alligevel nøjsom og tager ikke mere end den ene kop.
Den bliver hældt næsten fuld af kaffen fra stempelkanden. Når den står klar og damper, finder jeg min sukker frem. Oppe på hylden, lige over køkkenbordet, står dåsen med La Perruche sukkeret. Nogle vil garanteret postulere, at der ikke er forskel på den og en raffineret og snehvid fra Danisco, men det er langt fra sandheden. Det her er uraffineret, brunt sukker, som ligger i dåsen og slikker beundring, hver gang jeg letter på låget.
Uens mørke stykker sukker ligger og venter, mens jeg står og ubeslutsom vender stykkerne. Jeg ved præcis hvor meget sukker, jeg kan lide i en kop af den størrelse. Èt stykke er ikke tilstrækkeligt, men 2 store stykker er for sødt. Det skal passe og jeg kan næsten på øjemål se de to stykker sukker, som tilsammen vil søde præcist, som jeg kan lide det. Et af de store, et af de små – plop siger det, når de rammer overfladen og synker til bunds i den stadig kulsorte kaffe.
Så er det tid for mælken. Thises minimælk, et hurtigt opkog på blusset og hældt med mild hånd direkte fra kaserollen og ned i kaffen, hvor det blander sig med den mørke drik og ender med en smuk gyldenbrun nuance, som ikke alene er smuk, men også lover noget godt for smagsløgene, når de om lidt skal fornøjes.
Jeg bliver aldrig skuffet. Det smager himmelsk. Måske i virkeligheden fordi, jeg gør det til noget himmelsk. Selvbedrag måske endda. Det ville være i orden med mig. Jeg elsker den kop kaffe…
8 kommentarer
Lars Bech Nygaard
2. januar 2006 at 12:54Jamen, om det nu ER selv-bedrag eller ikke, er da ikke det vigtige.
Jeg er af den ret forbistrede opfattelse, at fx. ting som “alternativ medicin” osv. er mindst lige så godt, som den “etablerede”, og helt sikkert, det er da et stykke af vejen “Placebo-effekt”.
Men når det nu hjælper mig, med at have det bedre, og nyde livet mere – så er jeg da egentlig ret godt tilfreds med resultatet af placebo-effekten..!
DERFOR: Drik den kaffe du ka’ li’, og på den måde du ka’ li’ den ! Hvis du samtidig smiler, giver det minimum 2½ dosis livskvalitet, uanset hvad “de kloge” siger – der er et gammelt Fransk ord, der siger at “Hvis de kloge og naturen er uenige, er det som oftest naturen, der har ret”.
Vibeke
2. januar 2006 at 12:35Mmmm, er det nu ikke en ganske beskeden, lille last – et lille krav til livet som ligger inden for det muliges grænser? En kop kaffe med præcis den bønne man synes er skøn, med eller eventuelt uden mælk i den udgave man foretrækker, med eller uden sukker. Så nemt, så perfekt når det er rigtigt mmmmmmm…
Selv foretrækker jeg instant kaffe af et bestemt mærke, det skal opløses i det helt rigtige forhold og så der skal letmælk i til farven er helt rigtig- det er bare dejligt med sådan en kop!
Mette
2. januar 2006 at 12:10Ha-ha, Liselotte. Det kunne være min kop kaffe, du beskrev! Jeg har lært at drikke kaffe, men kun med min piskede skummetmælk og rørsukkerknald! Jeg drikker en enkelt kop hver dag. Hvis jeg bliver budt på en almindelig kop kaffemaskine-kaffe, takker jeg høfligt nej. I vores lille forrådsrum står der lige nu 12 æsker af de gode sukkerknalder. Det lokale supermarked melder alt udsolgt, når vi har været i Provence. Nu skal vi ikke på campingferie til sommer og så må der afgjort være plads til endnu flere æsker………
klaus
2. januar 2006 at 00:15jeg kan drikke kaffe nårsomhelst og af hvadsomhelst (hvis det nu endelig skal være – men jeg foretrækker nu mit faste krus)… hvis jeg ikke kan få kaffe om morgenen, kan jeg ligesågodt gå i seng igen – faktisk bør jeg gå i seng igen – uden kaffe er jeg militant uomgængelig og indædt umælende og ville næppe slippe igennem dagen uden at blive anholdt for et eller andet… jeg kunne ikke drømme om at komme noget i kaffen – bvadrr… kaffe skal være stærk, aromatisk, gerne lidt bitter – ellers er det ikke umagen værd og jeg bliver vanskelig at omgås… kaffemaskiner og pulverkaffe..? well, need i say more… vi kan ikke ha’ den slags…
Henriette
2. januar 2006 at 00:11Hvor er det fantastisk at du kan nyde noget så simpelt på sådan en smuk måde. Det må højne livskvaliteten.
Det får een til at tænke at man skal huske at sætte pris på de små ting i hverdagen, og at selv de mindste ting, kan gøres til en luksus.
Det tror jeg skal være mit nytårsforsæt; At glæde mig meget mere over de små ting, og sørge for at lave nydelsesmomenter.
Pedrsn
1. januar 2006 at 22:57Åhja den kop mokka….
Kan kun tilslutte mig. Helt fantastiskt når den opkogte mælk bliver skvættet ned i kaffen.. Kan slet ikke undvære – må ha`.. ihvertilfalde bare den ene kop om dagen..
Liselotte
1. januar 2006 at 22:43Enig!
Farmer
1. januar 2006 at 22:25Ja, rigtigt!
Forkæl maden, så forkæler den dig.
Det med sukkeret er helt rigtigt. Brunt sukker har stadig en del af melassen i sig. Det giver forskellig smag, alt efter om det er rør- eller roesukker; samt hvor stor mængde urenheder der er efterladt i sukkeret.
Hvidt sukker har ens smag, uanset om det kommer fra sukkerrør eller -roer.
Der bliver efter min ringe mening brugt alt for meget hvidt sukker i forhold til brunt.
Hvorfor går så mange efter produkter uden smag? Ost uden smag. Hvidt sukker. Leverpostej uden lever.
Vi må ha’ startet det oprør til fordel smagen.