48

Vanter

Kaffen er varm, vinteren langt væk og alligevel strikkes her vanter i vildskab, for den kommer jo, den vinter. Måske går der mange uger endnu, men ét er sikkert, pludselig er den her og så er uldvanter det bedste der findes, synes jeg.

Vanter

Disse vanter kan jeg godt vise, for de er til ingen. De er vel i grunden til mig, når sneen kommer og lommerne ikke rækker, når der skal varme til fingrene.

Vanterne er ikke vasket endnu. De filter en lille smule, når de kommer i vaskemaskinen, men ikke meget. Bare tilstrækkeligt til, at de bliver lidt blødere og meget mere medgørlige.

Vanterne

Der er broderet spiraler på dem med maskesting. Det er ikke stor kunst, men de bliver smukke efter den første vask og så kan de pyntes yderligere med perler, hvis humøret er til det.

Vanterne strikkes i en fart. Det tager ikke mange halve timer at fremstille et par. De kan være stribede, ensfarvede, broderes på eller bare være helt fantastiske med masser af mønster, hvis man orker.

Opskrift har jeg aldrig nogen af. Jeg strikker på lykke og fromme, men jeg har nu alligevel tænkt mig at forklare her, hvordan jeg gør.

Vanterne

Grundopskrift på vanter:

Slå 40 masker op og fordel dem på fire strømpepinde nummer 4. Strik rib (2 r, 2 vr) til du synes, at ribstykkets længde er passende. Fortsæt i glat og strik 12 pinde.

Tommelfingerkile:

Start nu på at tage ud til tommelfingeren. Strik 1 m, (tag ud på på hver side af de næste 2 masker ved at samle lænken mellem masker op og strik den drejet ret) og gør dette, indtil du ialt har 18 masker på pinden. Fortsæt rundt i glat. Kilen vil vokse og du skal være opmærksom på, at næste gang vil der være 4 masker mellem udtagningen, så 6 masker o.s.v. Fortsæt udtagninger på hver anden pind, til du ialt har 18 masker på pinden.

På næste pind strikker du den første maske, de næste 10 masker flyttes over på en hjælpetråd eller en maskeholder og hviler, til du skal strikke tommelfingeren til sidst, slå 2 nye masker op og strik de resterende 7 masker. Fortsæt rundt i glat indtil du har strikket ialt 28 pinde. Mål vanten undervejs, for hænder og fingres længde er forskellig. Indtagningerne i toppen måler cirka 3 centimeter, så tjek at vantens længde passer til din hånd. Nu skal du i gang med indtagningerne øverst på vanten.

Indtagninger og lukning af vanten:

1. pind: Strik 1 m, strik 2 m sammen drejet ret og strik glat pinden ud.

2. pind: Strik indtil der er 3 masker tilbage. Strik 2 r sammen, 1 r.

3. pind: Som 1. pind.

4. pind: Som 2. pind.

Fortsæt indtagningerne på hver anden pind, indtil du har ialt 16 masker tilbage. Vend nu vrangen ud på vanten, flyt maskerne fra 1. og 2. pind over på én pind og gør det samme med maskerne fra 3. og 4. pind. Nu lukker du maskerne af ved at strikke maskerne fra de to pinde sammen. I stedet for at strikke en enkelt maske, strikker du nu de to første masker fra pindene sammen som én maske. Det samme gør du med de næste to masker, hvorefter du lukker dem – fortsæt sådan, indtil alle masker er lukket af.

Tommelfinger:

Fordel de 10 masker fra maskeholderen på 2 pinde og saml yderligere 5 masker op i kanten af tommelfingerhullet. Sæt de nye masker på deres egen pind. Strik glat til du synes, at tommelfingeren er lang nok. Tag ind, så der ialt er 9 masker tilbage, strik en pind glat og træk tråden gemmen alle maskerne.

Nu mangler du kun at hæfte tråde og så har du et par dejlige, varme uldvanter, der kan dekoreres, akkurat som du har lyst til og du vil opdage, at når princippet omkring tommelfingerkilen ligger i hænderne, er det ikke stor kunst at strikke lystigt videre også med andre tykkelser garn og et andet maskeantal. Man får snart en fornemmelse af, hvordan kilen skal være. Rigtig god fornøjelse :-)

Du vil sikkert også kunne lide