25

Så går vi rundt om en enebærbusk…

Hvem lærte dig at gøre rent? Lærte du det af din mor eller lærte du det i skolen, hvor der engang var et fag, som hed hjemkundskab? Er du en af dem, som aldrig er blevet instrueret i opvridning af en våd klud eller er du, ligesom mig, blevet vist til bevidstløshed, hvordan sådan en skal onduleres?

Oline har ikke hjemkundskab. Oline er af en generation, som ikke skal undervises i vinduespudsning, gulvvask og sirlige orden i skuffer og skabe. Hun skal lære det hjemme og det er sådan set fint med mig, så i dag tog vi en omgang rengøring på det ene af hendes værelser og hendes badeværelse.

Oline gør rent

Der er brok til en start. Alting er meget besværligt og i det hele taget er det noget skidt, at alting gror til i støv, nullermænd og rod. Vandfadet er alt for tungt, det gør ondt at vride kluden op og forøvrigt nægter hun at nærme sig edderkopperne… og så skifter det umærkeligt og bliver til en af de rigtigt fine oplevelser, for i virkeligheden er det hyggeligt, at gå sammen og snakke, mens spindelvæv og snavs forsvinder, som dug for solen.

Det er ikke fordi jeg er specielt krævende hvad angår pligterne herhjemme. Faktisk er jeg meget lidt krævende og i sidste ende kan det vel risikere at ramme mig i nakken, men der forlanges ikke ret meget af Oline i hverdagen, for jeg ved, hvor træt man er efter en arbejdsdag. En skoledag i syvende med efterfølgende lektier kan sagtens gøre det ud for en af mine dage på arbejde, så i hverdagen plejer vi at klare os igennem ved at lukke øjnene for det, som godt kan vente.

Jeg har det fint med at forkæle på den front, men det er vigtigt for mig, at hun kender de rutiner, som er en del af et liv i eget hjem. Det er vigtigt for mig, at hun forstår og derfor påskønner, at hun slipper for det meste, så ind imellem skal hun deltage i pligterne. Det er både af hensyn til at kende omfang og rutiner, men det er sandelig også fordi jeg synes det er vigtigt, at man har et minimum af kendskab til de forskellige opgaver.

I dag kunne vi være sprunget over, men Oline havde tidligt fri og jeg havde tiden, så derfor en rengøring på hendes enemærker. Jeg har en forventning om, at hun selv overtager pligterne i hendes ende af huset – og når det sker, vil jeg gerne vide, at hun er klar over, at en rengøring ikke bare er at flytte skidtet fra et hjørne til et andet.

Først var der brok over at skulle. Bagefter var der brok over, at vi ikke havde tiden til at tage det sidste værelse, for tilfredsheden efterfølgende er slet ikke så ringe endda og en skønne dag, har jeg vel sikret mig, at den unge dame er fuldbefaren indenfor husholdning.

Kald mig bare Fru Suhr.

Du vil sikkert også kunne lide