29

ZigZag gennem Sydfyn

Var der noget vi fandt ud af at enes om, var det pladsfordelingen i bilen, selvom min plads med mellemrum var truet, når jeg efter for mange begejstrede udbrud havde slidt Annemettes ører i stykker.

Så holdt jeg mund et minut eller to, mens jeg indvendigt næsten boblede over af begejstring. En udmærket, men vanskelig øvelse, for der er altså ualmindelig smukt på Sydfyn lige nu med blomstrende rapsmarker og ligeså smukke og alenlange hegn af lilla, blomstrende syrener kilometer efter kilometer.

Annemettes højre øre var udsat. Det medgiver jeg hende.

Vi zig-zaggede os tværs over Sydfyn i de dage, vi var dernede. Vi fik også set, at der er noget om snakken, når de lokale postulerer, at landsdelen er ved at uddø på sine steder. Der er godt nok meget til salg. Jeg tror ikke, at vi kom gennem én eneste by eller landsby uden, at der var mindst to ejendomme til salg. Mange gange var det mange flere. Det må være købers marked. I hvert fald er der noget for enhver smag.

På vores vej passerede vi Hesselagergaard. Godset er et imponerende stykke historie og med tilliggender som blandt andet omfatter nogle ualmindelig dejlige udlejningsejendomme. Jeg kunne snildt se mig selv på et par af dem. De ville give en smuk ramme om et liv tæt på naturen.

Siden ramte vi omtrent dette skilt…

Sådan én er man da nødt til at se…

Desværre glemte jeg at bede en af mine følgesvende om at posere, så det er vanskeligt at se størrelsen på stenen. Den er altså imponerende stor. Faktisk vejer den 1000 tons og har en omkreds på næsten 47 meter. Det er da en pæn sjat. Du kan læse meget mere om stenen her, hvor nogle af de morsomme sagn, som knytter sig til stenen, er beskrevet.

Vi fortsatte med at zig-zagge og endte efterfølgende ude ved Grubbe Mølle. Sikke da et skønt sted.

Grubbe Mølle består af en gammel vandmølle og en hollands vindmølle, som står frit for vestenvinden på bakketoppen lige bagved gården.

Vindmøllen er fredet, men den har været regelmæssigt anvendt helt frem til 1960. Den har malet mel, når vandmøllen ikke har kunnet. Om sommeren har vandmøllen formentlig manglet vand på grund af tørke og om vinteren har åen været frosset. Så har vindmøllen gjort en stor forskel.

I dag er møllen stadig funktionsdygtig og kan ses i aktion, når ejeren arrangerer omvisninger på stedet, men der var desværre ikke adgang, da vi kom forbi.

Stedet er ualmindelig smukt og der er mulighed for et længere ophold på Grubbe Mølle.

Hvis nogen vil opleve hvordan det er at bo på en vandmølle har ejerne indrettet to værelser i møllergården til Bed & Breakfast, hvor man kan sove dejligt til lyden af vandløbet. Man kan alternativt leje et lille bondehus på stedet. Alt sammen til en meget rimelig pris.

Jeg kunne sagtens se en dejlig ferie med stedet her som udgangspunkt. Om sommeren må her være betagende smukt og lyden af vandet og de mange fugle var kun med til at understrege idyllen og det på trods af truende regnskyer og spredte dråber. Jeg ville være frisk på en ferie lige på stedet.

Du vil sikkert også kunne lide