22

Kvæder forvandlet til alskens lækkerier

Jeg gjorde det! Forvandlede kvæder til alskens lækkerier. Jeg er i hvert fald godt i gang.

Mens jeg tidligere vaskede glas af og gjorde klar, indledte jeg en ny æra udi kvædemarmeladens tilblivelse.

Jeg havde vasket kvæderne for at befri dem for de dun, der sidder på frugten. Jeg havde fjernet kærnehuse og skåret i småstykker og jeg havde gennemskåret et par gode, økologiske vanillestænger og lagt dem i en gryde sammen med de to kilo ituskårne kvæder, jeg valgte at bruge i dag. Til sidst dækkede jeg næsten med postevand. Så lod jeg dem koge i en times tid, til de var møre.

Jeg hældte vandet fra frugterne, men gemte det. Jeg skulle bruge det senere. Så tog jeg stavblenderen i brug og lod den massere kvæderne til en ensartet, smukt gul og velduftende masse. Jeg hældte cirka et kilo – måske lidt mere – af en blanding af muscovadosukker og rørsukker i massen og i stedet for at gøre, som jeg plejer og sætte det helt til kogning på komfuret, fordelte jeg det i nogle af mine ildfaste fade.

Klar til kvædemarmelade og kvædesirup

Massen blev fordelt i lag på en 3-4 centimeters tykkelse og så satte jeg det hele i ovnen ved 180° i noget der kunne ligne en time. Jeg har ingen præcis tid på det, for jeg kiggede løbende til det og havde besluttet mig for, at det var klar, når det antog en mørk, rødgylden farve.

Kvædemarmelade

Efterfølgende har jeg fordelt marmeladen, som smager skønt, i rene glas og sat det til afkøling. Nu er turen nemlig kommet til den rest marmelade, jeg lod blive tilbage. Den skal fordeles i et tyndt lag af ½-1 cm tykkelse og sættes i ovnen til langsom tørring. Jeg forsøger mig med 60° og lader det komme an på en prøve, for jeg er i december-underskud og derfor er der ikke tid til fine fornemmelser og smukke forme, men smagen bliver garanteret skøn uanset.

Kvæde koges til sirup

Kogesaften fra tidligere er sat til reduktion på komfuret. Den ender som den skønneste, aromatiske sirup til julens skønne kanel-pandekager. Den dufter allerede helt igennem vidunderligt og måske vi slet ikke kan vente til juledagene med de der pandekager. Måske …

Du vil sikkert også kunne lide