30

Færdig som sygeplejerske

I går blev Oline færdig som sygeplejerske. Vores yngste er voksen og klar til at tage hul på arbejdslivet sådan for alvor.

Jeg forstår det ikke, for det er kun tre sekunder siden hun splitternøgen og kun iført sine røde gummistøvler en vinteraften for længe siden slog hoveddøren op på vid gab – udefra altså – og proklamerede, at brandmanden havde sendt hende hjem for at tage mere tøj på, hvorefter hun greb sin pels, smed den over skuldrene og igen strøg ud af døren og op ad af Rødtjørnevej.

I kølvandet på Oline sad altid et par måbende forældre …

Sådan var det. Oline var det kvindelige modstykke til Emil fra Lönneberg. Aldrig nogensinde andet end barnlig uskyld og ren-hjertede motiver og altid afstedkommende noget, der lignede naturkatastrofer. Hun har aldrig været et kedeligt bekendtskab. Aldrig.

At blive voksen på et sekund

I går blev Oline færdig som sygeplejerske

Olines verden sank i grus den novemberdag i 2006, da jeg måtte fortælle hende, at hendes storebror ikke ville overleve sin indlæggelse. At han ikke ville kom hjem igen til hende, men at vi næste dag skulle tage afsked med ham.

Jeg glemmer aldrig nogensinde de minutter eller det skrig, der fulgte. Det, at fortælle hende det, er det sværeste og det værste, jeg nogensinde har måttet gøre. Jeg slog hendes barnetro ihjel den dag. Troen på, at voksne kan alt. Troen på, at de på sygehuset nok skulle få styr på det hele. Lægerne og sygeplejerskerne.

Siden blev Oline alvorlig, reflekteret og voksen på en måde, der kræver år endnu, inden hendes omgivelser ikke undres over hendes måde at være i verden på. Hendes nærmeste ved godt hvorfor, men resten af verden undrer sig altid og det er et åg at bære, når man er ung.

Jeg ville sådan ønske, at jeg kunne bære det for hende, men det kan jeg ikke. Til gengæld ved jeg, at det har formet hende til det menneske, hun er i dag og det er en høj pris at betale, men hun er et af de smukkeste mennesker, jeg kender.

Oline rummer en sjælden empati og hendes indlevelsesevne er legendarisk herhjemme, hvor vi ved, at det ikke kun er en gave, men også en forbandelse altid at kunne mærke andre på godt og ondt. Til gengæld giver det hende en evne til altid at kunne sige eller gøre det rigtige. At gøre den gode forskel. Hun forstår sig på mennesker. Hun er beskeden og tilbageholdende og har ikke brug for at gøre sig bemærket. Hun er loyal, troværdig og et helt enestående rart og kærligt menneske.

De bekymrede forældre holder mund nu

Da Oline fandt sin hylde, blev vi forældre meget overraskede og også lidt urolige. Vi synes jo, at Oline må have oplevet rigeligt sygehusvæsen i sit liv, så at vælge en profession som sygeplejerske synes ikke særligt indlysende. Vores bekymring var, om hun kunne håndtere alle de svære oplevelser, der lå og ligger forude og venter. Kunne hun rumme mere?

Vores bekymringer er gjort til skamme. Oline er den sejeste småkage i dåsen. Jeg siger det bare!

Vi har stået på sidelinjen og iagttaget Oline vokse dag for dag. Vi ved jo allerede, at hendes sjæl, hendes overbevisninger og hendes livsværdier vil kunne gøre en fantastiske forskel indenfor dette felt, men vi har også set, at Olines indre styrke er enorm. Hendes kerne er så stærk og hendes integritet så velfunderet, at hun uden problemer kan give, hvor behovet er størst.

Hun er helt sin egen. Hun er Oline og hun knækker ikke i den stærkeste storm. Hun heler og arrene gør hende til noget helt enestående særligt. Det er vi mange, der ved.

I går græd jeg

Fra vi ankom til stedet for Olines eksamen og til vi havde hende nede hos os efter veloverstået sidste eksamination, drev jeg hvileløst rundt i aulaen. Jeg kunne ikke finde ro.

Jeg var ikke det mindste i tvivl om, at hun ville komme godt fra sin sidste eksamen, så der var ingen god forklaring på, at mit indre var sådan i oprør. Det var det bare og jeg var rørstrømsk i en grad, så jeg slet ikke kunne kende mig selv. Mine tårer flød over, så snart jeg så Oline oppe på gangbroen langt over vores hoveder.

Jeg var så stolt, at jeg var ved at sprænges. Ikke over Olines nye titel som sygeplejeske, for den er helt hendes egen fortjeneste.

Jeg var bare helt utrolig stolt af, at være hendes mor.

PS – hvis jeg nogensinde tager dig i at gøre hende ondt, slår jeg dig ihjel.

 

- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.

Du vil sikkert også kunne lide