12

Babystrik som belønning

Jeg har altid brugt babystrik som belønning. Når jeg havde strikket på et projekt, der virkelig havde trukket tænder ud enten fordi det var omfattende, vanskeligt eller bare umådelig kedeligt, har jeg efterfølgende belønnet mig selv.

Det at nå i mål med projekter, der ikke lige strikker sig selv, giver jo anledning til juble, rose og fejre i min bog, så det er ofte gjort med små, skønne projekter. Projekter, som er færdige i en fart, men samtidig er hyggelige, sjove eller bare fyldt med glæden ved et nyt liv.

Heldigvis er der altid nogen i min omgangskreds, der venter på en lille ny, så jeg har endnu aldrig strikket forgæves. Jeg lægger tingene til side og der går sjældent lang tid, før der er bud efter dem.

Alternativt lægger jeg dem ned i Mormorkassen, gemt til andre tider.

Rilletrøje i genbrugsgarn

Rilletrøje af Lene Holme Samsøe, og fra bogen Babystrik på pinde 3, er et af de projekter, der altid kan bruges. Den er hurtigt strikket, let at gå til og så er den utrolig godt egnet til tv-kigning samtidig.

Ret, ret og ret. Rille efter rille. Denne gang strikket i Re-Born, et 100% genbrugsgarn fra Garnudsalg.dk. Det består af 80% genbrugte uldfibre fra spinderiet. Uldfibre, som normalt ville være blevet kasseret, genanvendes til nyt garn i kombination med 20% kunsstof primært udvundet af genbrugte plastikflasker.

Normalt strikker jeg kun i 100% naturlige fibre, men genbrugstanken er så fin omkring dette garn, at jeg syntes, at jeg måtte prøve at strikke lidt i det.

Kun 71 gram

Der er kun gået 71 gram (inklusive knapper og uden vask) til den lille trøje og den er blevet noget så fin. Jeg kan vældig godt lide både farven og det udtryk, garnet har. Det ligner tweed. Det holder jeg meget af og rester af de 100 gram havde jeg jo. Derfor fortsatte jeg …

Lidt til små babyfødder af resterne

Jeg strikkede et par babysko. De vejede kun 21 gram, så der var fortsat en rest. Så satsede jeg og gik i gang med de mindste sokker, du kan forestille dig.

Størrelse nyfødt, tror jeg. Så små, at de kan ligge i min håndflade, som du ser. Jeg slog 28 masker op og fordi jeg har strikket sokker siden, jeg var 9 år gammel, bruger jeg ikke opskrift. Den ligger latent i baghovedet. Jeg har for øvrigt delt anvisningerne her på siden helt tilbage i 2008 – tjek linket lige her.

Lige akkurat til øllet

Det var ikke sådan, at der var mængder af garn tilbage, da jeg var færdig. Faktisk var det lige til øllet. Jeg havde måske tre meter garn tilbage, da de små sokker var lukket af.

De små sokker vejer faktisk 9 gram, så alt i alt må der have været en anelse mere end 100 gram i nøglet med Re-Born og det skal man jo i hvert fald ikke klage over.

Vask og strygning

Nu mangler de små ting bare at blive vasket. Det kan ind imellem ende med diskussioner, når strikkere skal diskutere, om det er nødvendigt at starte med at vaske et lige færdigt stykke strik.

Jeg er ikke i tvivl. Selvfølgelig skal det vaskes, inden det tages i brug.

Det er der flere grunde til. Et stykke strik, der har været et stykke tid undervejs, har typisk været gennem vores hænder over mange gange. De hænder har været i mere eller mindre ren tilstand, når vi har strikket. Nogen gange har det været varmt og vi har svedt. Andre gange har vi måske ikke lige haft mulighed for at vaske hænderne, inden vi satte os med det skønne strik. Mange af os strikker gerne ude og medbringer måske strikketøjet, når vi er på tur. Det betyder, at vi også lægger det fra os på mange forskellige flader og sådan kunne jeg blive ved. Det alene er grund nok for mig, til at give et stykke strik en vask, inden det tages i brug for første gang.

En anden grund til at vaske det ny-strikkede er, at der kan være små rester af spindeolie eller lidt snavs fra spinderi/lagerfaciliteterne tilbage, når det ankommer til detail-handelen og vi efterfølgende køber og strikker af garnet.

En tredje grund er, at jeg synes, at masker typisk lægger sig pænt til rette ved første vask. Altså vil en ny strik altid tage sig allerbedst ud, hvis garnet lige får lov til at folde sig ud og falde på plads, som det gør ved en vask og tørring.

Ja, jeg er ikke tvivl. Selvfølgelig skal man starte med at vaske et lige færdiggjort stykke strik, inden man tager det i brug. Måske er du ikke enig. Det er i orden med mig :-)

 

- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.

Du vil sikkert også kunne lide