19

Sokkeopskift

Her kommer et bud på grundopskrift til sokker. Jeg yder ikke førstehjælp til opskriften, for jeg har simpelthen ikke tiden til det, men jeg garanterer, at mønstret er gennemprøvet og giver sokker med en rigtig god pasform. Sokkerne kan varieres i det uendelige med striber og mønstre – helt som du har temperament til.

Strikkefasthed 28m = 10 cm – pind 3

 • Størrelse 2 år = 32 masker
 • Størrelse 4 år = 36 masker
 • Størrelse 6 år = 40 masker
 • Størrelse 8 år = 44 masker
 • Størrelse 10 år = 48 masker
 • Størrelse 12 år = 52 masker
 • Størrelse dame = 56 masker
 • Størrelse herre lille = 60 masker
 • Størrelse herre stor = 64 masker

Strikkefasthed 30m = 10 Cm – pind 2½

 • Størrelse 2 år = 36 masker
 • Størrelse 4 år = 40 masker
 • Størrelse 6 år = 44 masker
 • Størrelse 8 år = 48 masker
 • Størrelse 10 år = 52 masker
 • Størrelse 12 år = 56 masker
 • Størrelse dame = 60 masker
 • Størrelse herre lille = 64 masker
 • Størrelse herre stor = 68 masker

Jeg prøver nu at gennemgå en opskrift i størrelse dame på pind 2½, som eksempel på strikning af sokker:

Skaft:
Slå 60 m op på pind 2½. Strik rib, 1 ret – 1 vrang eller hvad du nu måtte have lyst til og i en højde, som passer dig (et par centimeter er oftest tilstrækkeligt). Nu skifter du til glatstrikning så langt du ønsker skaftet på strømpen. De kan med fordel prøves, inden du beslutter dig for, om de er lange nok.

Kilehæl:
Strik hælen over de 2 bagerste pinde (30 m), mens de 2 andre pinde hviler (30 m). Du begynder med hællappen: Strik så mange pinde som der er masker (15 m) på en opslagspind + 4-5 masker (her 5) = der strikkes altså 20 pinde frem og tilbage i glat på to pinde. Jeg kan godt lide at lave lidt sjov lige her, så jeg strikker ofte de første og sidste tre/fire masker i ret på både ret- og vrangpinden, så der kommer et bånd af retriller ned langs hælen.

Hælindtagning:
Strik 17 ret (d.v.s. 2 masker forbi midten), 2 drejet ret sammen, 1 ret, vend – tag 1 maske løst af , 6 vrang, 2 vrang sammen, 1 vrang. (Det er altid masken før og efter det lille hul der skal strikkes sammen).
Fortsæt med at strikke 2 masker sammen på hver pind til alle masker er strikket med.

Hælkilen:
Strik herefter masker jævnt op i hællappens sider (her ca. 14 masker i hver side). Fordel maskerne fra hællappen ligeligt på de to pinde med de opsamlede masker. Strik igen rundt – idet kilemaskerne tages ind på hver 2. omgang i hælens 2 sidste masker (2 ret sammen) og hælens 2 første masker (2 drejet ret sammen) – altså du strikker masker sammen, der hvor underside og overside af sokken mødes. Fortsæt til der igen er 15 masker på hver pind. Strik nu foden indtil starten af storetåen – prøv den helst på foden, så du er sikker på, at den har fået den rette længde. Nu skal du strikke tå.

Tåen:
På slutningen af hver pind strikkes de sidste 2 masker sammen på hver 2. omgang i alt 5 gange. Herefter strikkes de sidste 2 masker sammen på hver omgang til der er 8 masker tilbage. Bryd garnet og træk igennem de 8 masker – hæft ender.

Alternativt kan du på slutningen af hver pind strikkes de sidste 2 masker sammen på hver 2. omgang indtil du synes, at du har en passende længde på tåen. Vend vrangen ud på sokken, saml maskerne på to pinde – alle masker fra oversiden af sokken på én pind og alle masker fra undersiden af sokken på en anden pind. Strik nu maskerne fra henholdsvist over- og undersiden af sokken sammen to og to og luk af, efterhånden som du får strikket maskerne sammen. På denne måde får du en usynlig samling på tåen.

Strik endnu en sok. Tag dem på og glæd dig over, at uldsokker giver varme fødder og glad sjæl. Ah :-)

Du vil sikkert også kunne lide