11

Kumquat

KumquattræJeg har købt en Kumquat i dag. En pænt stor plante, som sikkert snart dør, men den mindede mig om dengang i senfirserne, da kumquatten pludselig fandt vej til Irma.

Der var ikke en middag uden kumquat i umindelige tider derefter. Den blev brugt som supplement til isen, brownies og mousse. Den fandt vej til vodkaen, frosset ned, så den kunne genopstå som elegant kuldebringer til de sene drinks. Den var overalt.

Med en let gysen kunne man sætte tænderne i den lille, tætte og smukt orange frugt og man ville med sikkerhed blive budt velkommen med en sær, bitter smag, som vist krævede mere tilvænning end de fleste ville være ved, men uundværlig, det var den. Altså hvis man lis’som var nowed ved musikken.

I dag ser jeg sjældent kumquat. Ind imellem støder jeg ind i den i et af de større supermarkeder, men jeg er stadig ikke klar over om det skyldes geografi eller kronologi. Måske handler det i virkeligheden om, at den kumquat aldrig rigtigt vandt indpas i de nordjyske hjem, for heroppe lader man sig altså ikke dupere af en lille orange knold, som tilmed smager i retning af skallen på en tør grapefrugt bare fordi den angiveligt skulle være blevet moderne.

Jeg kan godt lide den. Er jeg så mærkelig… og er jeg i grunden i gang med et ubevidst 80’er Revival Going Back to…

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Vi har det jo dejligt…
  19. februar 2006 at 14:28

  […] Mit fine Kumquattræ har det ikke for godt. Jeg vidste det bare. Jeg er ikke god til den slags, for jeg mangler i den grad adgang til lys. Et gammelt bondehus er ikke rigt på lys, når der er lavt til loftet og små bondehusvinduer og det mærkes på de lyskrævende planter jeg har en tendens til at forelske mig i. Jeg håber fortsat på en bedring, men familien griner godt af mine ynkelige forsøg på at genoplive. Håber er lysegrønt, så jeg fortsætter en tid endnu, for foråret er lige om hjørnet og så kan skidtet komme udenfor på terrassen, hvor det kan restituere, hvis jeg er heldig. […]

 • Avatar
  Reply
  Therese
  2. februar 2006 at 14:38

  Jeg kan li dem – bare som de er. Helt naturell. Men jeg kan ikke li grape, lidt skørt måske. Men Jeg er vilde med de her små lækre orange frugter. Men ikke for mange, så bliver tungen lidt “slidt” af al det sure saft.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. februar 2006 at 08:07

  Hold da op… hele 2 opskrifter. Herligt :-)

  Tak for de pæne ord Donald :-)

 • Avatar
  Reply
  Donald
  2. februar 2006 at 07:41

  Hvor skriver du herligt inspirerende og hvor er der meget inspiration at hente blandt kommentarerne, ja, endda opskrifter!

 • Avatar
  Reply
  Rasmus
  2. februar 2006 at 04:08

  Jeg tror det er en geografisk ting, for her på egnen er der altid kumquats at finde i den lokale grøntafedling. Faktisk brugte den bedre halvdel denne lille citrusfrugt i en opskrift for ikke så længe siden: Opskriften
  Jow, det …

 • Avatar
  Reply
  Kirstine
  2. februar 2006 at 00:56

  De er lidt lissom kaffe – jeg kan ikke lide dem, men jeg elsker ting der smager af dem! Lavede den bedste frugtsalat forleden, ved at koge en sukkerlage på skiver af kumquats og frisk ingefær, og så smage salaten til med sirup og den finthakkede ingefær. Hvis man er mindre doven end mig, kan man koge resten af sirupen ind og kandisere de nuttede orange skiver til slut.

  Selve frugten var helt enkel – fintsnittet æble og pære, en af hver slags af de sorter de havde i Føtex den dag :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. februar 2006 at 23:31

  Det er en meget smuk plante med alle de frugter på, men det varer sikkert ikke længe Ella ;-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  1. februar 2006 at 23:20

  Men det er en meget smuk plante :-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  1. februar 2006 at 23:19

  Jeg har smagt, læberne blev så underligt smalle ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. februar 2006 at 23:08

  Nå ja… det er skisme nok det, som stadig slår igennem… ;-)

 • Avatar
  Reply
  Heidi
  1. februar 2006 at 23:02

  Du har jo boet i København – så du er blevet påvirket af de der underlige såkaldte “hippe” tendenser de til tider får derover ;-))

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)