12

En morgen tilbragt i tæt symbiose med flere hundrede stykker capiz

I dag er fridag. Jeg er ikke stået op før klokken syv og jeg starter med at gå udenfor, hvor jeg hurtigt kan konstatere, at der er koldt. Rigtig koldt. Mere koldt end de andre morgener. Vinden suser omkring hjørner og træernes kroner svajer mens løvet kastes hid og did.

På terrassen står alting og ser lidt trist ud. Solen mangler. Når den er her, kastes et formildende skær over ulykkerne, men det gør i grunden ingenting, for jeg skal med sikkerhed ikke være derude i dag, hvor kulden går gennem marv og ben.

På terrassen står projekt rengøring af lampe. Den enorme lampe med skaller, som er fantastisk, dekorativ og helt igennem umulig at holde eller gøre ren uden større kunstgreb. Sådan et tog vi på den i fredags. Den måtte pilles ned og skilles ad. Nu ligger den i blød i en blanding af sæbe og klorin i en af de store zinkbaljer.

Jeg tager den op. Den vejer meget mere, end man skulle tro. I sin fulde længde er den vel 1,20 meter. Den skal op at hænge for at tørre. Jeg ved hvor der er et søm, men jeg er langt fra elegant, da jeg kravler op på stolen med lampen slæbende efter mig. Det lykkes nu alligevel.

Mon det går an? Det blæser temmelig kraftigt og lyden af skallerne er næsten øredøvende, da jeg slipper lampen, men jeg har ikke så mange andre muligheder. Jeg krydser fingre og giver slip.

Lampen danser. Skallerne slår vredt mod hinanden, men jeg har ikke andre muligheder, så jeg efterlader den udenfor, for at lade den tørre et kvarters tid. Når det værste vand er rendt af, kan den komme indenfor.

Mens den hænger derude, sidder jeg indenfor med en kop kaffe. Jeg har udsigt til trætoppene, som svajer og ikke efterlader nogen tvivl om vindens vilde kræfter. Jeg må håbe det bedste.

Da der er gået ti minutter, er jeg nødt til at tjekke. Lampen er hel. Den er oven i købet ren og pæn. Der er ingen skade sket og jeg kan konstatere, at det ikke er nogen skidt ide med lidt iblødsætning, når den ellers ikke sådan lige lader sig rengøre, men det er da besværligt at skulle skille lampen ad, når det skal til. Alligevel vil jeg ikke undvære den. Om lidt skal den op igen. Jeg elsker dens bløde lys og jeg holder så meget af lyden, når nogen strejfer den eller en hvirvelvind finder vej indenfor.

Nogen gange må man lide for skønheden. Har jeg hørt.

Du kan købe en lignende lampe lige her, hvis du er lige så tosset som mig og kan lide den :-)

You Might Also Like

12 Comments

 • Avatar
  Reply
  Christina
  21. juli 2016 at 17:05

  Hej Liselotte
  Faldt lige over dit smukke indlæg om skallampen :) – det er godt nok nogle år siden… Men håber på at få svar alligevel :)
  Jeg er den heldige ejer af to stk magen til, og de trænger virkelig til en omgang rengøring, de er også blevet lidt gule! Jeg er bare bange for at komme til at ødelægge dem med klorin!
  Kan du oplyse mig hvor meget klorin du bruger?
  Og hvor lang tid de skal ligge i klorinvand?
  (Læser at du kommer klorin i sæbevandet er det korrekt?)
  Mange hilsner Christina

 • Avatar
  Reply
  Karin
  5. juni 2012 at 22:28

  Lige præcis så skøre er vi også her hjemme. Jeg er tosset med den lampe. Bortset fra at vores kun har tre “etager” så hænger den også og bimler når vi lufter ud og sender iøvrigt smukt, blødt lys ud i rummet når den er tændt. Godt tip mht. rengøring. I mange år har vores kun fået med støvkosten, men den hænger også langt fra mados og den slags. Men lige pludselig, så trænger den. Jeg er sikker.

 • Avatar
  Reply
  Gitte
  5. juni 2012 at 11:34

  Skøn lampe, jeg synes at pæne lamper er utrolig svære at finde. Her hjemme mangler vi egentlig lamper flere steder eller lever med noget midlertidigt fordi vi ikke endnu har fundet det rette, I vores entre har vi en afskylig lampe, den var der da vi købte hus for mere end 10 år siden og den hænger der desværre endnu, vi har nemlig endnu ikke fundet det rigtige til at erstatte den.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. juni 2012 at 14:53

   Det er helt det samme herhjemme, Gitte. Vi lever også med gysere, fordi vi ikke kan finde det, vi gerne vil have. Vi ser det vist ikke engang mere… *suk*

 • Avatar
  Reply
  Lise
  5. juni 2012 at 10:23

  Hvor er den smuk lampen – men jeg tror også jeg holder mig til at nyde din med det store arbejde, selv om jeg lige vidste hvor den skulle hænge, hvis den dukkede op her på matriklen :o) Imponeret af dit mod i stormvejret, men engang imellem må man satse. Smuk er den…

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. juni 2012 at 14:31

   Den overlevede og er nu fin igen og klar til endnu en omgang :-)

 • Avatar
  Reply
  Tove
  5. juni 2012 at 10:20

  Den ser smuk ud:)
  Her i Vester Husby er det også bidende koldt 10 gr, HVOR findes stabilt sommervejr.
  Rigtig god dag. 

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. juni 2012 at 14:31

   Det er det samme her med vejret og den manglende varme, men nu titter solen frem og det nyder jeg. Indefra :-)

 • Avatar
  Reply
  Tante T
  5. juni 2012 at 09:36

  Stort arbejde, men WAUW for en lampe… Heldigvis jo ikke noget der skal gøres ofte (i hvert fald ikke i et hjem som mit!)

  Her er der også taget hul på en fridag, skøøønt ;) 

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. juni 2012 at 10:01

   Det sker heller ikke hver uge her, Tante T. Slet ikke… :-)

 • Avatar
  Reply
  Lene
  5. juni 2012 at 09:32

  Dejligt med sådan en smuk lampe, men jeg er så doven, så den må jeg vist bare nøjes med at nyde andre steder :-) God fridag til dig.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. juni 2012 at 10:01

   Den er heller ikke populær, når den trænger til en kærlig hånd som forleden, Lene ;-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)