24

Brug dit æble

/many efterlyste ideer til alle de mange æbler nogle af os er begavede med i haven. Man kan nemt ende i den med at koge æblegrød i usandsynligt store mængder, hvorefter man ender med at smide det meste ud, når foråret kommer og de første spæde tiltag til en oprydning indfinder sig.

Æblechutney

image Æblechutney er nemt at fremstille og smager pragtfuldt vinteren igennem serveret som tilbehør til de fleste retter. Den er stort set altid på bordet herhjemme. Nogen gange bliver låget på, men langt de fleste gange langes der ud efter den, så selvfølgelig skal vi igen have lageret fyldt op.

½ kg æbler – jeg er ikke besværlig – jeg bruger dem jeg har…
½ kg modne tomater
1 løg (nogen gange 2 afhængigt af størrelsen)
3 fed hvidløg
1 tsk paprika
2 hele tørrede ingefær eller et stykke revet frisk af slagsen
ca. 6 cm frisk peberrod, som rives
100 g sukker
100 g rosiner – jeg er vild med de store lyse
2½ dl eddike
1 tsk salt
sort peber fra kværn

Nogen gange smider jeg en pose med syltekrydderier med ved kogningen.

Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og de skæres i mindre stykker.
De hældes i en gryde med de modne tomater, der ligeledes skæres i mindre stykker. De øvrige ingredienser blandes i.

Blandingen skal småkoge under låg i ca. 1½ time til den har marmeladekonsistens. Når det er kogt færdigt kommer jeg Atamon i som flasken foreskriver. Blandingen hældes på glas og lukkes til. Det kan holde sig i umindelige tider og er alletiders foræring også, så går du i gang er der ikke meget ekstra arbejde ved at lave en stor portion…

Tørrede æbleringe

Ungerne skal tvinges til at smage dem, men ender som regel med at bryde sammen og tilstå, at æbleringene smager ret godt trods deres sunde fortid…

Fjern kernehuset fra æblerne – Ingrid Marie er klart min foretrukne sort, men andre kan naturligvis bruges. Skær æblerne i tynde skiver (omkring 2-3 mm).

Sigt flormelis på en bageplade med bagepapir og læg skiverne ovenpå. Sigt flormelis ovenpå de skivede æbler.

Sæt dem i VARMLUFTOVN ved 60 grader i ca. 6 timer med lågen på klem.

Æblerne smager pragtfuldt og de dufter helt vidunderligt, mens de står i ovnen og tørrer. Bagefter er æbleringene rigtigt kønne at trække på snor og kan så snildt foræres til en nabo, mor eller kæresten, børnene eller en anden du har lyst til at forære et hjemmelavet kuriosum. Nemt og uden sved på panden – sådan som jeg ka’ lide det ;-)

Æblesmør

Æblesmør smager aldeles pragtfuldt. Æblesmør bruges som al anden marmelade og syltetøj. Det smøres på brød og spises med velbehag. Sværere er det ikke.
image
Vælg gerne et æble med god smag – min favorit er Ingrid Marie, men smag og behag er forskelligt og selv med et købt og kønsløst Golden Delicious, kan æblesmør smage rigtigt dejligt. Det vigtigste er, at tålmodigheden er med, når det skal koges. Det kræver nemlig lang tid, for at få den helt rigtige konsistens, som skal være tyk og blød. Endelig ikke klumpet og er det det, må du lige i gang med enten at blende det, eller purere det igennem en si. Der skal altså ikke være klumper i æblesmør, som forøvrigt ikke har andet med smør at gøre, end det kan påsmøres. Der er intet fedtstof i det.

20 gode æbler, skrællet og delt i kvarte
1½ dl æblecider
2 spsk Calvados, en fransk æblebrændevin
1 stor kanelstang
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt muskatnød (kan undværes)
1 knivspids stødt nellike
1½ dl sukker
2 tsk citronsaft

1. Kom alle ingredienser i en tykbundet gryde og stil dem på komfuret ved medium/høj varme. Lad det simre i omkring 1 time, hvor du jævnligt rører i massen, som endelig ikke må brænde på. Sørg for, at æblerne er helt udkogte. Der skal ikke være klumper i og er der det, må du blende det til sidst.

2. Sænk varmen til medium. Nu skal massen så stå i 2 – 2½ time og simre. Du skal sørge for at røre jævnligt i massen og tjekke, at æblerne er helt udkogte. Til sidst vil “smørret” være blevet helt mørkt og meget tykt. Tag det af varmen og lad det stå og køle af. Smørret hældes på lufttætte glas og lukkes.

3. Æblesmørret er holdbart i omkring 1 måneds tid i køleskab og mindst 6 måneder i fryseren, men du kan også tilføje Atamon til massen. Så holder den næsten uendeligt.

Bagte æbler

Verdens nemmeste efterårsdessert er bagte æbler, som smager himmelsk og kan spises altid. De fleste æblesorter kan bruges i en snæver vending, men jeg foretrækker dem med lidt bid i, som f.eks. Ingrid Marie, det absolut foretrukne, eller andre syrlige, helst danske æbler.
Madæbler kan også bruges, hvis man kan lide det meget syrlige. Belle de Boskop er et udmærket madæble at bruge til denne dessert, for du kan selv bestemme hvor sødt fyldet i æblet skal være. Nedenfor er et forslag til æblefyld, men eksperimenter gerne selv…

image

Ingredienser:

6 faste æbler
50 g marcipanmasse
50 g smør
2 tsk kanel
25 g hasselnødder
3 spsk rosiner
1/4 liter piskefløde

Vask og tør æblerne, fjern stilkene og udhul æblerne fra den ende, hvor blomsten sidder. Stil æblerne i et smurt ovnfast fad – eller endnu bedre, i små skåle, så hver får sin egen med masser af guf i bunden ;-)

Hak nødderne. Bland dem med blødt smør, kanel, marcipan og rosiner (de kan udelades, hvis du er “overfølsom”) og fyld det i æblerne. Bag dem 15-20 min. ved 210 grader og server dem varme med en skål iskoldt flødeskum. Pynt med en klat flødeskum, et drys nøddekerner og kanel…

Fyldet kan varieres i det uendelige, men alle salgs nødder er dejlige deri. Marcipanen kan sagtens undværes og i stedet for rosiner kan du putte hakkede tørrede frugter i. Det kan være abrikoser, figner eller dadler. Du kan nøjes med en blanding bestående af smør, sukker og kanel og i stedet for flødeskummet, kan du servere æblerne med en klat vanilleis.

Gem dem

Æbler kan også pakkes med kærlighed og holde sig gennem det meste af vinteren. Jeg husker årene i vores første hus, hvor haven stort set kun bestod af æbletræer. Jeg plukkede kasser og satte dem ude ved vejen, så forbipasserende kunne tage sig et æble eller ti, men stadig var der mange flere æbler end vi nogensinde kunne nå at bruge nu og her.

image

Jeg endte med at pakke dem i kasser – luft mellem æblerne var det allervigtigste og så ellers kølig og mørk opbevaring, hvilket vores udhus gav så rigeligt. Æblerne holdt sig utroligt længe og det var først når vi nærmede os foråret, at jeg måtte se dem blive så kedelige, at det eneste de kunne anvendes til var æblegrød.

Du vil sikkert også kunne lide