27

Æblechutney

Ja, det skulle jo vise sig, at manden i huset ikke kommunikerer overvældende godt. Ikke at det overraskede mig, for det handlede om noget så uinteressant som “jamen kommer de så til kaffe eller…?”.
image
De kommer ikke til kaffe og det faktum kombineret med yngstes trang til hele tiden at provokere og irritere blev til børnearbejde i stedet for kagebagning. Det var åbenbart ikke ondskabsfuldt nok med besked om at skrælle 3,5 kilo æbler. Faktisk fik jeg ikke selv lov at prøve den fantastiske æbleskræller, men måtte lade mig nøje med en plads ved køkkenbordet, hvorfra jeg kunne udkerne, dele og siden skære æblerne i atomer efterhånden som pigebarnet fik dem onduleret.

Hun fik lavet et enormt bjerg af æbleskræller, som var utroligt dekorative. Desværre var vi udgået for ideer til anvendelse af dem, men siden har jeg (desværre for sent) fået to rigtigt gode ideer serveret af hende her. Æbleeddike eller æblesirup. Hvorfor havde jeg dog ikke selv tænkt på det? I hvert fald tak for ideerne, som vi husker til næste “Store Skrælledag”.

Vi brugte tid på at forberede alle ingredienserne og imens hyggede vi os gevaldigt, men da vi nåede til løgringene, forsvandt barnet lige så stille. Nu har hun allieret sig med storebror og de er i gang med en omgang tegnefilm, som kan tage pusten fra de fleste.

Da alle ingredienser var klar, var det bare at finde den STORE gryde frem, for naturligvis kunne vi ikke nøjes med at lave en almindelig menneskelig portion. Vi lavede dobbelt portion, så lige nu gætter jeg på, at der er til både foræring og eget forbrug frem til næste sommer.

image

Det dufter ganske og aldeles vidunderligt allerede og det allerbedste er, at det er klar til brug, så snart det er kommet på glas.

Jeg kan ikke vente…

Æblechutney med karry:

Portionen giver godt 1½ liter chutney

1,5 kilo syrlige æbler i tern
2 store løg, skåret i ringe
100 g tørrede abrikoser skåret i små tern
1 stang kanel
8 hele nelliker
50 g friskrevet ingefær
200 g rørsukker
4 spsk karry
3,5 dl eddike
1 spsk olie (jeg brugte hasselnøddeolie)

Kom olie og karry i gryden og varm det op til karryen begynder at dufte. Tilsæt resten af ingredienserne og lad hele molevitten koge 1 times tid under låg, men med hyppige omrøringer, så det ikke brænder på.

Hvis chutneyen ikke er blevet tyk nok, kan du lade den koge ekstra 10 minutter uden låg, så noget af væden fordamper.

Jeg kommer atamon i ifølge foreskrifterne på flasken, fordi jeg gerne vil, at chutneyen holder sig vinteren over. Jeg hælder den på rene glas og lukker dem med det samme.

Stil chutneyen køligt og mørkt – i køleskabet er fint…

Du vil sikkert også kunne lide