27

Æblechutney

Ja, det skulle jo vise sig, at manden i huset ikke kommunikerer overvældende godt. Ikke at det overraskede mig, for det handlede om noget så uinteressant som “jamen kommer de så til kaffe eller…?”.
image
De kommer ikke til kaffe og det faktum kombineret med yngstes trang til hele tiden at provokere og irritere blev til børnearbejde i stedet for kagebagning. Det var åbenbart ikke ondskabsfuldt nok med besked om at skrælle 3,5 kilo æbler. Faktisk fik jeg ikke selv lov at prøve den fantastiske æbleskræller, men måtte lade mig nøje med en plads ved køkkenbordet, hvorfra jeg kunne udkerne, dele og siden skære æblerne i atomer efterhånden som pigebarnet fik dem onduleret.

Hun fik lavet et enormt bjerg af æbleskræller, som var utroligt dekorative. Desværre var vi udgået for ideer til anvendelse af dem, men siden har jeg (desværre for sent) fået to rigtigt gode ideer serveret af hende her. Æbleeddike eller æblesirup. Hvorfor havde jeg dog ikke selv tænkt på det? I hvert fald tak for ideerne, som vi husker til næste “Store Skrælledag”.

Vi brugte tid på at forberede alle ingredienserne og imens hyggede vi os gevaldigt, men da vi nåede til løgringene, forsvandt barnet lige så stille. Nu har hun allieret sig med storebror og de er i gang med en omgang tegnefilm, som kan tage pusten fra de fleste.

Da alle ingredienser var klar, var det bare at finde den STORE gryde frem, for naturligvis kunne vi ikke nøjes med at lave en almindelig menneskelig portion. Vi lavede dobbelt portion, så lige nu gætter jeg på, at der er til både foræring og eget forbrug frem til næste sommer.

image

Det dufter ganske og aldeles vidunderligt allerede og det allerbedste er, at det er klar til brug, så snart det er kommet på glas.

Jeg kan ikke vente…

Æblechutney med karry:

Portionen giver godt 1½ liter chutney

1,5 kilo syrlige æbler i tern
2 store løg, skåret i ringe
100 g tørrede abrikoser skåret i små tern
1 stang kanel
8 hele nelliker
50 g friskrevet ingefær
200 g rørsukker
4 spsk karry
3,5 dl eddike
1 spsk olie (jeg brugte hasselnøddeolie)

Kom olie og karry i gryden og varm det op til karryen begynder at dufte. Tilsæt resten af ingredienserne og lad hele molevitten koge 1 times tid under låg, men med hyppige omrøringer, så det ikke brænder på.

Hvis chutneyen ikke er blevet tyk nok, kan du lade den koge ekstra 10 minutter uden låg, så noget af væden fordamper.

Jeg kommer atamon i ifølge foreskrifterne på flasken, fordi jeg gerne vil, at chutneyen holder sig vinteren over. Jeg hælder den på rene glas og lukker dem med det samme.

Stil chutneyen køligt og mørkt – i køleskabet er fint…

You Might Also Like

27 Comments

 • Avatar
  Reply
  Kristoffer
  30. september 2016 at 21:17

  Hvordan skal “1,5kg syrlige æbler i tern” læses? Er det 1,5 kg æbletern, eller 1,5kg æbler gjort til tern? Jeg er i tvivl, men prøver nu med 1,5kg æbletern. Måske det er årsagen til de meget forskellige oplevelser med denne opskrift :) ?

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  23. september 2012 at 10:39

  Du kan roligt glæde dig, Pernille og god fornøjelse med fremstillingen :-)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  22. september 2012 at 19:29

  har ffået anbefalet denne opskrift, så nu skal den prøves af! Glæder mig allerede!

 • Avatar
  Reply
  Irene Aagaard
  10. oktober 2011 at 17:53

  Vi har så mange æbler, så jeg har lige prøvet din chutney, og hold da helt op hvor den bare smager godt! Jeg kom både abrikoser og rosiner i og moscovado-sukker i stedet for rørsukker. Himmelsk – sammen med en gang boller i karry, så tak for (endnu) en god opskrift:-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   11. oktober 2011 at 09:18

   Gode supplementer til opskriften, Irene. Jeg bruger også oftest Muscovado :-)

 • Avatar
  Reply
  Mille Smille
  3. oktober 2011 at 13:08

  Så bliver det æble gelé af alle skrællerne :o))..
  Fik da lavet 1 ½ liter chutney, så tak for opskriften :o). Og når jeg så er færdig med at lave æble marmelade og mos (som vi elsker på tykmælken), så må vi se, om jeg også gå i gang med siruppen ;o))..

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   3. oktober 2011 at 14:22

   Sørg endelig for, at skrællerne er aromatiske, for ellers smager det af alt for lidt :-)

   • Avatar
    Reply
    Mille Smille
    10. oktober 2011 at 10:32

    Ok og takker for alle dine fif :o)))

 • Avatar
  Reply
  Mille Smille
  3. oktober 2011 at 12:16

  Uhmm – æble gelé lyder også lækkert :o). Nej, her under æblechutney skriver du om at lave æble sirup eller -eddike af skrællerne, og så blev jeg nysgerrig på sirupen. Det kunne være lækkert på pandekagerne, når kæresten ind imellem laver dem om morgenen i weekenden ;o). Men søger jeg på nettet efter en opskrift på æble sirup laves den af saften. Når jeg nu alligevel har alle de skræller i overskude, kunne jeg jo ligeså få noget spændende ud af dem og dér passede det lige med lidt sirup.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   3. oktober 2011 at 12:33

   Jeg skriver, at jeg har fået fortalt om æblesirup og æbleeddike, så nej, der er ingen opskrift, men kun en luftig, men ganske god ide :-)

   Æblegelé kan jeg varmt anbefale. Det smager også dejligt :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. oktober 2011 at 14:18

  Jeg har lavet gelé af æbleskræller og beskrevet det. Kan det mon være det, du tænker på? Prøv at bruge søgefunktionen, der er i min sidebar :-)

 • Avatar
  Reply
  Mille Smille
  30. september 2011 at 14:04

  Så er jeg også kommet i gang med at lave æblechuney til den store guldmedalje – og med tilhørende bunke æbleskræller. Men jeg kan ikke få dit link til æblesirup til at virke. Hvordan laver du æblesirup af skrællerne?!?

  Og iøvrigt tak for en spændende og inspirerende side :o))

 • Avatar
  Reply
  Jeajes
  25. november 2010 at 11:17

  Supergod opskrift – jeg udelader abrikoserne og tilsætter i stedet rosiner – det sager rigtig godt. Er igang med den 4 portion som skal på gaveglas

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   25. november 2010 at 16:58

   God idé at skifte abrikoserne ud med rosiner og sikke en god idé med gaveglassene :-)

 • Avatar
  Reply
  Elm
  9. november 2010 at 14:39

  Hej, vil bare sige, at jeg er i gang med min anden portion af chutneyen. Den endte med at blive rigtig skøn, så tak for en dejlig opskrift. :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   25. november 2010 at 16:57

   Jamen selv tak, Elm – og jeg beklager, at jeg ikke har set din kommentar før nu :-)

 • Avatar
  Reply
  Elm
  12. oktober 2010 at 19:24

  OK, tak for dit svar. Jeg synes også din opskrift så rigtig god ud og valgte den ud flere jeg havde læst. Efter den har slået sig og med ekstra sukker synes jeg den er O.K.. Vil eksperimentere med mindre eddike og evt. lidt vand. Jeg er vist ikke så meget for det sure og havde ikke helt gennemskuet, at denne chutney er meget syrlig. :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   12. oktober 2010 at 19:44

   Jeg synes nu heller ikke, at den er SÅ syrlig, Elm. Jeg tror bare, at vi hver især har nogle idéer om, hvad der er syrligt/meget syrligt, som ikke nødvendigvis er ens. Jeg håber, at den med tid kommer til at smage, så du kan lide den :-)

 • Avatar
  Reply
  Elm
  12. oktober 2010 at 15:46

  Puha, har lige lavet denne chutney af fine nedfalds coxorange fra mine forældres have og er lidt skuffet. Den stank af af eddike mens den kogte og jeg endte med at hælde dobbelt så meget sukker i som angivet, da den var SUR, SUR, SUR. Smagen af de gode aromatiske æbler er helt forsvundet i sukker og ikke mindst eddike. Øv. Jeg er ikke kræsen og synes jeg plejer at være god til opskrifter, men denne tror jeg ikke jeg laver igen. Tror da jeg har surt tilbehør til hele vinteren.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   12. oktober 2010 at 16:57

   Herhjemme er det stadig vores yndlingsopskrift på æblechutney, men sådan er vi mennesker vel så forskellige, Elm.

 • Avatar
  Reply
  Anastassia
  25. november 2009 at 15:42

  Og opskriften er stadig god her i 2009 hvor jeg opdagede den for første gang.
  Har formidlet opskriften videre til andre bekendt som også nyder æblechutney med stor velbehag – tak for at dele den med alle os andre :o)

 • Reply
  Dora Mariannes Blog » Æblechutney med chili
  10. september 2008 at 22:37

  […] en anden opskrift på æblechutney, den må jeg prøve næste gang, den lyder ikke så stærk.. Æblechutney. This entry was written by Dora Marianne, posted on september 10, 2008 at 9:12 pm, filed under […]

 • Avatar
  Reply
  peder
  8. december 2007 at 16:17

  Jeg vil bestemt IKKE anbefale at undlade sukker – det kan blive en gyselig affære, hvis man ikke har den rigtige balance mellem frugt, eddike og sukker. Frugttypen, eddiken og sukkertypen kan sagtens varieres, men ikke mængden. I hvert fald ikke første gang, man forsøger.
  Æblechutney kan bruges som tilbehør til en masse retter, men særligt godt til stegt fisk og ikke mindst vildt og fugle(kylling). Det er bestemt ikke egnet som en selvstændig spise, da smagen er alt for kraftig og “ensidig”.
  Jeg selv er så heldig, at jeg i haven har den gode gammeldags æbletræer, som giver en masse madæbler. Vil du lave æblechutney, så forsøg dig med at få æbler fra en ven, der har madæbler i haven – dise har typisk alt for mange er og er bare glade for at give væk. “industriæblerne” er alt for søde og smagløse.

  mvh peder

 • Avatar
  Reply
  Gitte Rasmussen
  28. oktober 2007 at 15:48

  Jeg havde være på æblerov og har lige prøvet at lave en æblechutneý efter denne opskrift… havde ingen nelliker og ingen eddike, men havde kanel og balsamicoeddike, og jeg undlod sukkeret, da æblerne havde lidt sødme, det var lækkert alligevel. og du kan spise det til fisk og til frikadeller smager godt til begge dele. tak for inspirationen

 • Avatar
  Reply
  Hanne Hansen
  16. oktober 2007 at 10:43

  Hvad bruges den til???? varm mad? kød? skal der være karry i den varmemad, for at chutneyen passer til????
  Jeg har ærlig talt ikke fantasi til selv at finde på.
  Hjælp og på forhånd tak

 • Avatar
  Reply
  Magda Johnsen
  10. september 2007 at 16:08

  Oppskriften din høres fantastisk ut og jeg vil absolutt prøve den, spesielt med tanke på min søster og kommende weekend. Det er bare at jeg er usikker på i hvilken sammenheng du bruker den? Er det til middag eller på brødet?
  mvh magda

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Æbler eller lakrids
  10. september 2007 at 15:58

  […] næste weekend er der vist ingen planer, som kan kollidere med en ordentlig grydefuld af den gode æblechutney med karry, så mon ikke bare æblerne får lov til at ligge i fred lige til jeg fatter kærlighed til dem og […]

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)